KNMG

KNMG symposium Problemen rond het beroepsgeheim, donderdag 26 april 2007

Regelmatig hebben artsen vragen over de toepassing van het beroepsgeheim. Daarover organiseert de KNMG op donderdag 26 april 2007 een symposium. Tijdens dit symposium wordt aan de hand van praktijkvoorbeelden gesproken over enkele veelvoorkomende probleemgevallen rond het beroepsgeheim.

Het beroepsgeheim van artsen staat al enkele jaren ter discussie. Het lijkt erop dat van steeds meer kanten geprobeerd wordt het beroepsgeheim te beperken of te ondergraven. Tot de partijen die vraagtekens plaatsen bij het beroepsgeheim behoren politie/justitie, verzekeraars, werkgevers, familieleden van (overleden) patiënten e.d. Steeds vaker plaatsen deze en andere partijen andere belangen tegenover het primair op de patiënt gerichte belang van het beroepsgeheim. Dit kan leiden tot situaties waarin artsen zich onder druk gezet voelen of dilemma's ervaren en er vragen ontstaan over de inhoud en de strekking van het beroepsgeheim.

Artsen die lid zijn van de KNMG kunnen deze vragen voorleggen aan de Artseninfolijn (AIL, 030 2823322). Dit gebeurt met grote regelmaat. Mede op basis van de gegevens van de AIL is bepaald welke drie inhoudelijke onderwerpen tijdens het symposium op 26 april 2007 aan de orde komen. Dit zijn:
-dossierinzage door naasten van een overleden patiënt;
-verzoeken van gescheiden ouders om informatie over hun kind(eren);
-beroepgeheim in relatie tot politie/justitie. Elk van deze drie onderwerpen wordt door een arts en een jurist besproken aan de hand van een casus. Aan het slot van het symposium is er ruimte voor een breder en algemener debat over de betekenis en de grenzen van het beroepsgeheim.

DOELGROEP

Dit KNMG-symposium is primair gericht op artsen die in de praktijk met dergelijke vragen en problemen rond het beroepsgeheim te maken (kunnen) krijgen. Daarnaast is het symposium interessant voor anderen die met het beroepsgeheim van hulpverleners in aanraking komen (juristen, beleidsmedewerkers, leden van klachtencommissies, politieambtenaren e.d.).

PROGRAMMA

15.30 Ontvangst

16.00 Opening en introductie door de middagvoorzitter

Prof. mr Johan Legemaate, hoogleraar gezondheidsrecht VU en juridisch adviseur KNMG

16.15 Ronde 1: dossierinzage door naasten van een overleden patiënt


-presentatie casus


-reactie arts: Dayenne Salemink, verpleeghuisarts te Dieren


-reactie jurist: Mr Ernst de Jong, KBS Advocaten Utrecht


-discussie

17.00 Ronde 2: geven van informatie aan gescheiden ouders


-presentatie casus


-reactie arts: Joost Zaat, huisarts te Purmerend


-reactie jurist: Mr Robinetta de Roode, KNMG


-discussie

17.45 Pauze met koud/ warm buffet

18.45 Ronde 3: Beroepsgeheim en politie/justitie


-presentatie casus


-reactie arts: nader bekend te maken


-reactie jurist: Mr Wilma Duijst, Radboud Universiteit


-discussie

19.30 Debat: betekenis en grenzen van het beroepsgeheim

20.00 Afsluiting en Borrel

ACCREDITATIE
Voor dit symposium is accreditatie aangevraagd voor: huisartsen, verpleeghuisartsen en sociaal geneeskundigen.

LOCATIE
Het symposium vindt plaats in de nieuwe Domus Medica, gevestigd in het kantorenpark Papendorp.

Adres:
Mercatorlaan 1200
3528 BL Utrecht

KOSTEN
De kosten voor deelname aan dit symposium bedragen ¤ 175 voor leden van de KNMG en ¤ 250 voor niet-leden (dit bedrag is inclusief buffet en borrel)

INFORMATIE
Voor meer inhoudelijke informatie kunt u contact opnemen met Johan Legemaate, juridisch adviseur, e-mail: j.legemaate@fed.knmg.nl tel: 030 - 28 23 867 Voor meer informatie over uw registratie kunt u terecht bij het congresbureau van de KNMG, e-mail congresbureau@fed.knmg.nl