Waterloopkundig Laboratorium

HYMOS-gebruikersdag en informatiemiddag operationele systemen en Delft-FEWS

Op 25 april organiseerde WL | Delft Hydraulics een succesvolle bijeenkomst voor de waterschappen. Zo'n 30 geïnteresseerden uit de Nederlandse waterschapswereld verzamelden zich bij WL | Delft Hydraulics voor de gebruikersdag HYMOS en de informatiemiddag over Operationele Systemen en Delft-FEWS.

Lees hieronder het verslag en bekijk de presentaties.

HYMOS-gebruikersbijeenkomst

Bij de opening van de HYMOS-gebruikersbijeenkomst ging Toon Segeren uitgebreid in op de stand van zaken en de activiteiten, die WL ontplooid heeft sinds de vorige gebruikersdag. Behalve het voltooien van HYMOS 4.50 kwamen aan bod: de verbeterde helpdesk en communicatie met de klanten en de visie op de toekomst. Belangrijk in deze visie is een tweesporenaanpak; de HYMOS 4-lijn blijft voorlopig in ontwikkeling en zal in de toekomst gebruikt kunnen blijven worden voor databeheer en analyse op projectmatige basis.

Daarnaast zien wij een ontwikkeling in het operationeel databeheer. Delft-FEWS speelt hierin een centrale rol als het gaat in geautomatiseerd inwinnen en valideren van gegevens, uitvoeren van voorspellingen en het op de lange termijn opslaan van grote hoeveelheiden gegevens. Een nader te bepalen aantal HYMOS-analyse tools zal zal plug-in op FEWS beschikbaar worden gemaakt.

WL heeft ¤ 50 000 uitgetrokken voor een onderzoek dit jaar naar de integratie van deze functies van HYMOS in Delft-FEWS.

download presentatie: terugblikken en vooruit kijken - Toon Segeren (WL)

Nieuw in HYMOS 4.50
Astrid Janssen toonde vervolgens in haar presentatie de nieuwe onderdelen van HYMOS 4.50. Ze ging in op de HYMOS Import Wizard een nieuw programma dat de import van gegevens van allerlei formaten mogelijk maakt. Verder behandelde ze de functies 'bewerken en valideren', 'pompen en gemalen' en de 'validatie met toetsen'. Ook de combinatie van HYMOS met ORACLE databases kwam aan bod. Tot slot werd het gebruik van de selectie met parametergroepen uitgelegd.

Tijdens de presentatie gaf een aantal waterschappen aan op projectbasis verdere uitbreiding van HYMOS op het gebied van grondwatergegevens te willen initiëren. Deze ontwikkeling wordt door WL toegejuicht.

download presentatie: nieuwe functionaliteit in Hymos 4.50 - Astrid Janssen (WL)

HYMOS en Kaderrichtlijn Water op Cyprus
Dat het gebruik van HYMOS zich inderdaad niet hoeft te beperken tot de grenzen van het huidige programma liet Pascal Boderie in zijn presentatie zien. Voor een project voor de Kaderrichtlijn Water op Cyprus bleek uiteindelijk behoefte aan een nieuwe database voor zowel grondwater als oppervlaktewater, met waterkwaliteit en waterkwantiteit in één solide datamodel. Daarom is HYMOS gebruikt als basisprogramma, uitgebreid met functionaliteit op het vlak van invoer en selectie, lokatietabellen en presentatie van de analyseresultaten op de kaart en in html.

In de ontwikkeling van de HYMOS 4-lijn zullen waar mogelijk delen uit de Cyprus-applicatie geconsolideerd worden.

download presentatie: HYMOS in Cyprus - Pascal Boderie (WL)

Functioneel en de toekomst van HYMOS
Het laatste deel van de ochtend ging over het toekomstperspectief. Arjan Peters van Waterschap Aa en Maas liet zien hoe zijn waterschap met zeven anderen de krachten bundelde en een functioneel ontwerp vaststelde voor inwinning, bewerking, validatie en opslag van meetgegevens. Met dit ontwerp in de hand kozen Waterschap Aa en Maas en Waterschap Peel en Maasvallei al voor het gebruik van Delft-FEWS voor deze werkprocessen. Toon Segeren gaf aan dat dit de logische stap op de weg van het databeheer is. Hierbij zoekt WL nadrukkelijk de dialoog met het Waterschapshuis en aansluiting bij IRIS.

download presentatie: Functioneel en de toekomst van HYMOS - Toon Segeren (WL)

download presentatie: Functioneel ontwerp: waterkwantiteit informatie systeem - Arjan Peters (Waterschap Aa en Maas)

Informatiemiddag operationele systemen en Delft-FEWS

In de eerste presentatie van de middag legde Karel Heynert, één van de grondleggers van het huidige Delft-FEWS, uit dat Delft-FEWS hét modulaire pakket is voor werkprocessen in de gegevensbehandeling. Alle werkprocessen van inwinning, validatie, bewerking en historische opslag tot voorspelling en waarschuwing zijn onder te brengen in één systeem. Dit systeem kan worden ingericht als een fabriek met grondstoffen, werkprocessen en eindproducten. Als de fabriek eenmaal is ingericht, kan de gebruiker vanuit de controlekamer de processen volgen. Afhankelijk van de gewenste werkprocessen kunnen modellen geïntegreerd worden in het systeem. Kleine veranderingen in het systeem kan de gebruiker zelf doorvoeren of laten doen door een consultant.

download presentatie: Een datafabriek genaamd FEWS - Karel Heynert (WL)

Historische database Waterschap Hollandse Delta
Klaas-Jan van Heeringen liet zien hoe het Waterschap Hollandse Delta Delft-FEWS inzet bij het inzamelen van telemetriesystemen. Delft-FEWS haalt de gegevens van zes verschillende telemetriesystemen op, bewerkt ze en slaat ze op in een centrale database. Waar de zes telemetriesystemen vroeger de gegevensuitwisseling tussen de hoofdposten van het waterschap bemoeilijkten, krijgen de peilbeheerders nu alles in beeld via het expert-systeem. Via intranet kunnen de overige collega's van het waterschap de stand van zaken volgen. Het resultaat: een transparantere werkwijze, die ook nog eens veel goedkoper en sneller is dan de vervanging van de telemetriesystemen.

download presentatie: Peil informtatie systeem Waterschap Hollandse Delta - Klaas-Jan van Heeringenen (WL)

Voorspellen van waterstanden in de Regge
Het Waterschap Regge en Dinkel past Delft-FEWS toe voor het voorspellen van de waterstanden in de Regge. Naar aanleiding van het hoogwater in het najaar van 1998 werd besloten dat hoogwatervoorspelling nodig was. Sjon Monincx van het Waterschap Regge en Dinkel liet in zijn presentatie zien hoe Delft-FEWS gebruik maakt van neerslagradarvoorspellingen. Met deze gegevens zorgt Delft-FEWS door de inzet van een SOBEK-model voor een voorspelling van de drooglegging en waakhoogte voor de komende paar dagen. Dit maakt een uniformering van de waarschuwingsprotocollen mogelijk. Bovendien is de verbeterde berichtgeving aanleiding om te gaan werken aan meer acceptatie van hoogwater in het Regge-stroomgebied.

download presentatie: Beslissing Ondersteunend Systeem stroomgebied van de Regge - Sjon Monincx (Waterchap Regge en Dinkel)

Delft-FEWS flexibel met andere systemen
Tot slot liet Wytze Schuurmans zien hoe modulair Delft-FEWS is. Zijn bureau Nelen en Schuurmans maakt modules voor geografische gegevenspresentatie en besturing van peilbeheerssystemen en zet deze in combinatie met Delft-FEWS neer onder de naam Lizard. Hierbij richt hij zich naast waterschappen ook op de markt van de gemeenten.

download presentatie: Lizard, landelijk en stedelijk instrument voor operationeel beheer - Wytze Schuurmans (Nelen en Schuurmans)