NEN


Uitbraakwerende gevel van glas en aluminium

woensdag 25 april 2007, 10:31

Medio maart 2007 is gevelbouwer Oskomera uit Deurne gestart met de montage van een uitbraakwerende gevel van glas en aluminium bij de nieuwbouw van de tbs-kliniek in Almere. Dus geen dikke muren, zoals men bij dit soort gebouwen traditioneel gewend is. De dikte van de beglazing is conform NEN 2608. In verband met letselbeperking en vanwege de doorval-
beveiliging wordt, daar waar nodig, de beglazing afgestemd op NEN-EN 3569/6702.

Het was even wennen voor de opdrachtgever Rijksgebouwendienst toen men het ontwerp van de architect Martien Jansen van Studio M10 onder ogen kreeg. Jansen: "Het vraagt een omslag in denken en dat was wel even wennen. De gevel is echter aan speciale uitbraaktesten onderworpen en voldoet aan alle gewenste eisen en regelgeving. Juist die testen deden de opdrachtgever overtuigen van de kwaliteit van het gekozen gevelontwerp." De Oostvaarderskliniek in Almere biedt straks plaats aan 162 patiënten. Het complex bestaat uit een verzamelgebouw in twee bouwlagen en woongebouwen in één bouwlaag.

Het prefab betonnen casco is voorzien van transparante elementengevels. Deze gevels zijn opgebouwd uit op maat gemaakte geïsoleerde aluminium profielen, waarin isolatieglas in diverse samenstellingen is opgenomen. Met behulp van stalen tralieroosters aan de buitenzijde worden de gevelelementen van de strengst te beveiligen ruimten volledig uitbraakwerend gemaakt.

Veiligheidsbeglazing
De dikte van de beglazing is conform NEN 2608. In verband met letselbeperking en vanwege de doorvalbeveiliging wordt, daar waar nodig, de beglazing afgestemd op NEN-EN 3569/6702. Verder is de beglazing voorzien van zonreflecterende coating. Ten behoeve van vormgeving en privacy is de beglazing op een aantal plaatsen voorzien van op maat gemaakte zeefdrukpatronen. Op verzoek van de opdrachtgever wordt de beglazing aan de binnenzijde afgekit, om te voorkomen dat patiënten de ruimte achter het beglazingsrubber als niet controleerbare verbergplaats benutten.

De isolatieruiten bestrijken de volle verdiepingshoogte, variërend van 3,30 meter tot 3,60 meter en hebben een breedte van 1,80 meter. In de patiëntenkamers van de woonafdelingen wordt tevens een verticaal geplaatst sandwichpaneel aangebracht, waarin een ventilatieklepje is opgenomen om de mogelijkheid van toevoer van verse buitenlucht te behouden. De engineering van de gevels is volledig door Oskomera verzorgd. Hoofdaannemer is de bouwcombinatie Welling-Zublin. zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN BouwMail (Publicatie)
[s?DetailPagina.Nieuws.Uitbraakwerende_gevel_van_glas_en_aluminium.239 315]