NEN


Snel en volgens richtlijnen een rioolstelsel ontwerpen

woensdag 25 april 2007, 10:13

Een riolering die wordt aangesloten op een gemeentelijk riool, moet voldoen aan de voorwaarden uit het Bouwbesluit, de gemeentelijke bouwverordening en de hiervoor geldende milieuwetgeving. De BINK module Riolering/HWA is dan ook gebaseerd op de richtlijnen uit NEN 3215 en NTR 3216. Deze gaan in op de afvoersystemen voor hemelwaterafvoer en huishoudelijk afvalwater van gebouwen.

Met behulp van de vertrouwde invoermethode van de andere leidingmodules van BINK software BV uit Dordrecht is een isometrische projectie van de binnenriolering gemakkelijk en snel te tekenen. Na invoer van alle gegevens berekent het programma automatisch het leidingtype en de ontwerpmiddellijn van elke leiding. Hiermee wordt de meest geschikte diameter bij het gewenste materiaal bepaald. De ontwerp-
middellijn is gebaseerd op de benodigde afvoercapaciteit, die hoofdzakelijk afhankelijk is van het leidingtype en de aangesloten lozingstoestellen en dakafvoeren. Daarnaast wordt de capaciteit voor de vuilwaterafvoer ook beïnvloed door een
gelijktijdigheidscoëfficiënt, de totale richtingsverandering in liggende leidingen en de afvoerfactor in standleidingen. In de hemelwaterafvoer wordt de capaciteit mede bepaald door het dakoppervlak waarop de afvoer is aangesloten en enkele reductiefactoren.

Naast het dimensioneren op leidingcapaciteit wordt het leidingnet ook getoetst aan de aanlegvoorwaarden uit de onderliggende norm, zoals de maximale lengte van afvoerleidingen, de minimum afstand tussen aansluitingen en de correcte aansluitwijze op een stand-, verzamel-, of grondleiding.

Functionaliteit
De binnenriolering moet ook altijd een bepaalde vorm van ontspanning bezitten. De module Riolering biedt de mogelijkheid om niet alleen de primaire ontspanningsleidingen naar de dakuitmonding in te voeren, maar maakt het ook mogelijk om secundaire ontspanningsleidingen toe te voegen. Verder is het mogelijk om een in de BINK Tapwater gemaakt leidingnet te koppelen aan het te tekenen rioleringnet. Na koppelen van beide netten kan voor elk lozingstoestel een bijbehorend tappunt aangewezen worden.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN BouwMail (Publicatie)
[s?DetailPagina.Nieuws.Snel_en_volgens_richtlijnen_een_rioolstelsel_on twerpen.239313]