Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Verslag Landbouw- en Visserijraad van 16 en 17 april 2007

rectie Internationale Zaken
Di

De Voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal


Postbus 20018

2500 EA 's-GRAVENHAGE

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum

2007/932 IZ. 24 april 2007

onderwerp bijlagen erslag Landbouw- en Visserijraad van V 1
16 en 17 april 2007 Geachte Voorzitter,

Hierbij informeer ik u over de uitkomsten van de Landbouwraad die op 16 en 17 april jl. in Luxemburg plaatsvond.

De Raad stond voor een belangrijk deel in het teken van visserijonderwerpen; behalve de herstelmaatregelen voor de Europese aal werden het meerjarenplan Baltische kabeljauw, de vereenvoudiging van het visserijbeleid en een communautaire aanpak van milieu- keurregelingen voor visserijproducten besproken. Onder diversen werd op verzoek van Spanje nog over ansjovis gesproken. Verder sprak de Raad over de hervorming van de marktordening groenten en fruit en over het GLB-randvoorwaardenbeleid (cross compliance).

Andere punten betroffen de stand van zaken rondom Aviaire Influenza, de veterinaire onderhandelingen met Rusland, de stand van zaken in de WTO-onderhandelingen, Ministerie van Landbouw, diertransporten naar derde landen, de definitie van wodka, en de onderhandelingen over Natuur en Voedselkwaliteit Economische Partnerschapsakkoorden. Directie Internationale
Zaken
Bezuidenhoutseweg 73 Voorstel herstelmaatregelen aal Postadres: Postbus 20401 De Raad heeft geen politiek akkoord bereikt over de herstelmaatregelen voor de aal. 2500 EK 's-Gravenhage Het door het Voorzitterschap uiteindelijk gepresenteerde compromis stuitte op nog een Telefoon: 070 - 3786868 aantal bezwaren van enkele lidstaten. Met name ten aanzien de reservering van glasaal Fax: 070 - 3786100 voor uitzet hadden Spanje en Frankrijk grote problemen. De Nederlandse inzet heeft erin geresulteerd dat voor het opstellen van een beheerplan een realistisch tijdschema is overeengekomen. Daarnaast heeft Commissaris Borg bevestigd dat voor het nemen van

maatregelen buiten de visserij kan worden aangesloten bij het tijdpad van de Europese Kaderrichtlijn Water. Het Voorzitterschap heeft geconcludeerd dat besluitvorming over het compromis en met name over de reservering van glasaal in de Raad van mei danwel juni mogelijk moet zijn.

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad 24 april 2007 IZ. 2007/932 2

Voorstel hervorming marktordening groenten en fruit In verband met de hervorming van de marktordening groenten en fruit sprak de Raad over twee specifieke thema's: ontkoppeling van de verwerkingssteun en crisisbeheer. Vrijwel alle lidstaten konden instemmen met volledige ontkoppeling op termijn, maar een aantal zuidelijke lidstaten vroeg daarbij om een overgangstermijn waarin nog gedeeltelijke koppeling van verwerkingssteun mogelijk is. Op die manier zouden bepaalde gevoelige sectoren, zoals tomaten en citrusvruchten, de tijd krijgen om zich aan de nieuwe situatie aan te passen. Ook een aantal lidstaten zonder directe belangen gaf aan zich in een dergelijke overgangstermijn te kunnen vinden.

Crisisbeheer werd door de meeste lidstaten noodzakelijk geacht, maar lidstaten verschilden van mening over de vraag of crisisbeheer alleen binnen de operationele programma's van telersverenigingen plaats kan vinden of ook open kan staan voor telers die geen lid zijn van een telersvereniging. Ook was er een groep lidstaten die separate, additionele financiering voor crisisbeheer wenste. Verder werd gesproken over de maatregelen die onder crisisbeheer zouden moeten vallen.

Nederland heeft aangegeven dat de voorstellen het in gang gezette beleid van meer marktconformiteit voortzetten. Daarbij wordt de prijsondersteuning door het uit de markt nemen van producten verminderd en wordt de rol van de telersverenigingen versterkt. Nederland heeft aangegeven in te kunnen stemmen met de ontkoppeling, maar heeft wel haar reserves geuit bij de afschaffing van de zogenaamde AGF-bepaling, die bepaalt dat arealen waarop consumptieaardappelen, groenten en fruit worden geteeld niet in aanmerking komen voor een toeslagrecht. Nederland heeft verder aangegeven in te stemmen met de voor crisisbeheer voorgestelde maatregelen. Tot slot heeft Nederland nog aandacht gevraagd voor het belang van vereenvoudigde handelsnormen, waarbij invoering van dergelijke normen voor aardappelen niet passen.

Commissaris Fischer Boel nam kennis van de diverse commentaren en suggesties en gaf aan open te staan voor een bescheiden overgangsregime voor de ontkoppeling. Het uiteindelijke doel moet dan echter wel totale ontkoppeling blijven. Wat crisisbeheer betreft stelde zij dat preventie van crises het belangrijkste doel blijft, reden voor bijvoorbeeld het opnemen van crisisbeheertrainingen voor telers in operationele programma's. Zij gaf aan bereid te zijn te onderzoeken of crisisbeheer buiten de operationele programma's gefinancierd zou kunnen worden, al is zij daar geen groot voorstander van.

Randvoorwaardenbeleid (cross compliance)
De Raad nam kennis van de presentatie door Commissaris Fischer Boel van het evaluatie- verslag over cross compliance. Daarbij ging zij kort in op een aantal suggesties dat in haar verslag wordt besproken, zoals het introduceren van een tolerantiemarge voor kleine overtredingen en vooraankondiging van controles. Verder gaf zij aan dat het niet de bedoeling is nu uitgebreid over doel en reikwijdte van cross compliance te debatteren; deze zaken zullen in de health check van 2008 aan bod komen. Het gaat er nu vooral om op korte termijn een aantal concrete vereenvoudigingen door te voeren.

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad 24 april 2007 IZ. 2007/932 3

Voor enkele aspecten zal op korte termijn overeenstemming op Raadsniveau nodig zijn, zoals het infaseren van cross compliance in de nieuwe lidstaten. Verdere discussie in de Raad is voor mei en juni voorzien. In het najaar zullen dan concrete wetgevingsvoorstellen van de Commissie kunnen volgen.

Veel lidstaten spraken steun uit voor de aanpak van de Commissie, waarbij de noodzaak van daadwerkelijke vereenvoudiging werd benadrukt. Er werd verder gememoreerd dat Nederland, Denemarken, Frankrijk en Ierland gezamenlijk aanvullende voorstellen hebben gedaan voor verdere vereenvoudiging. Nederland heeft aangegeven op een spoedig akkoord te hopen om vervolgens snel met de resultaten aan de slag te kunnen.

Voorstel meerjarenplan Baltische kabeljauw
De Raad heeft in oriënterende zin van gedachten gewisseld over het ter tafel liggend voorstel. De doelstelling van het meerjarenplan kon op ruime steun rekenen. De opvattingen over het te hanteren visserijinspanningsregime liepen tussen de betrokken lidstaten uiteen. De Commissie heeft toegezegd de bijdrage van de kleinschalige visserij aan het herstel van het kabeljauwbestand nog eens te willen bekijken. Het Voorzitterschap heeft aangekondigd in de Raad van juni een besluit te willen nemen. Besluitvorming voor
1 juli is noodzakelijk omdat anders, zoals vorig jaar overeengekomen, de toegestane vangsthoeveelheden (TAC's) in de Oostzee zullen worden gereduceerd.

Mededeling over vereenvoudiging regelgeving Gemeenschappelijk Visserijbeleid (GVB)
Commissaris Borg heeft het aan de Raad voorgelegde voortgangsrapport in verband met het actieplan voor vereenvoudiging van GVB-regelgeving toegelicht. Hij gaf daarbij aan dat we goed op koers liggen. De Raad heeft hier zonder debat kennis van genomen.

Mededeling over een communautaire aanpak van milieukeuringen voor visserijproducten
De Raad heeft een oriënterend debat gevoerd over milieukeuringen voor visserij- producten, op basis van de door het Voorzitterschap voorgelegde vragen. Daarbij bleek dat de door Nederland geprefereerde derde optie - het vastleggen van minimumeisen voor vrijwillige milieukeurregelingen - op brede steun in de Raad kon rekenen.

Aviaire Influenza
De Commissie heeft de Raad schriftelijk geïnformeerd over de laatste stand van zaken over het voorkomen van Aviaire Influenza, zowel binnen als buiten de EU. In de EU zijn geen nieuwe gevallen geconstateerd. De uitbraken eerder dit jaar in Hongarije en het Verenigd Koninkrijk zijn succesvol bestreden. Buiten Europa verspreidt de ziekte zich echter nog steeds, zoals naar Bangladesh en Saoedi-Arabië.

Veterinaire onderhandelingen tussen de EU en Rusland In afwezigheid van commissaris Kyprianou deed commissaris Fischer Boel kort verslag van de stand van zaken in de veterinaire onderhandelingen met Rusland. Er wordt op dit moment nog gewerkt aan een aantal openstaande vragen van Rusland in verband met de situatie in Polen.

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad 24 april 2007 IZ. 2007/932 4

Verder zal Commissaris Kyprianou overleg voeren met de Russische minister van Landbouw en zullen in de komende weken nog aanvullende gegevens over bijvoorbeeld de monitoring op residuen van gewasbestrijdingsmiddelen worden aangeleverd.

WTO-onderhandelingen
Commissaris Fischer Boel gaf een kort overzicht van de stand van zaken, met name in relatie tot de planning van het WTO-onderhandelingsproces. Zij gaf aan dat de verwach- ting is dat de Doharonde voor het einde van 2007 kan worden afgerond, waarbij het van belang is rekening te houden met het aflopen van de onderhandelingsbevoegdheid (Trade Promotion Authority) van de Amerikaanse regering per 1 juli 2007. Verder gaf zij aan dat voor de parallelle afbouw van exportrestituties door andere WTO-partners nog stappen moeten worden genomen.

Enkele lidstaten reageerden kort, waaronder Frankrijk, dat zoals eerder de aanpak van de Commissie bekritiseerde. Nederland heeft nogmaals aandacht gevraagd voor het belang van non-trade concerns zoals dierenwelzijn bij de onderhandelingen. De Commissaris sloot af met de opmerking dat de Europese landbouw zeker ook kan profiteren van liberalisering, mits de EU zich richt op kwalitatief hoogwaardige productie.

Diertransporten
Op verzoek van Denemarken sprak de Raad over het belang van de naleving van wet- en regelgeving over dierenwelzijn tijdens veetransporten. De Commissie erkende daarbij het belang van groter bewustzijn, zoals dat ook in het EU-Actieplan voor Dierenwelzijn van 2006 tot uitdrukking is gekomen. Strikte handhaving en goede communicatie zijn daarbij van groot belang. Nederland heeft nadrukkelijk aandacht gevraagd voor de grote eigen verantwoordelijkheid van de sector, en daarbij tevens een lans gebroken voor een strenge aanpak van overtreders.

Definitie van wodka
Polen uitte tijdens de Raad kritiek op het compromisvoorstel van het voorzitterschap voor de definitie van wodka - als onderdeel van de herziening van de verordening voor gedistilleerde dranken. Hierover is recent in het Comité Speciale d'Agriculture (CSA) gesproken. Volgens dat voorstel zouden andere grondstoffen dan aardappelen en granen als basis voor de wodka vermeld moeten worden op het etiket, echter zonder dat precies wordt voorgeschreven op welke wijze. Polen gaf aan hiertegen bezwaren te hebben, te meer daar het afwijkt van de politieke lijn zoals die tijdens de Raad van oktober gekozen is. Het Voorzitterschap gaf echter aan dat er nog altijd een gekwalificeerde meerderheid bestaat voor zijn compromisvoorstel. Ook Nederland heeft zich neergelegd bij dit compromis. In mei zal een politiek akkoord moeten worden bereikt over dit dossier.

Onderhandelingen Economische Partnerschapsakkoorden (EPA's) met ACS-landen Op verzoek van Frankrijk sprak de Raad over de stand van zaken in de onderhandelingen van de Europese Commissie met de zogenaamde ACS-landen (landen in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan) over het afsluiten van Economische Partnerschaps- akkoorden. In dat kader heeft de Commissie begin april besloten om deze groep van landen met ingang van 1 januari 2008 volledig vrije markttoegang voor alle producten aan te bieden. Alleen voor suiker en rijst zal een overgangsperiode gelden.

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad 24 april 2007 IZ. 2007/932 5

Frankrijk verzette zich tegen de manier waarop de Commissie - zonder raadpleging van de lidstaten vooraf - het voorstel had gedaan en tegen de inhoud van het aanbod dat volgens Frankrijk mogelijk ernstige gevolgen heeft voor Europese producenten. De Commissie meende echter dat de inhoud van haar aanbod niet in strijd is met de GLB-kaders en bovendien logisch past in de ontwikkelingen binnen de WTO.

Ansjovis
Op verzoek van Spanje is kort gesproken over de visserij op ansjovis in de Golf van Biscaje. Daarbij kwam het in december vorig jaar afgesproken akkoord over het toestaan van experimentele visserij door Franse en Spaanse vissers aan de orde.

Informele discussie over illegale, ongereglementeerde en ongerapporteerde visserij Tijdens een informele sessie van de Raad is gesproken over het tegengaan van de zogenoemde 'illegale, ongereglementeerde en ongerapporteerde visserij' (IUU in de Engelse afkorting) en over de beperking van schadelijke methoden in de visserij.

De Commissie had daartoe een discussiestuk opgesteld. Internationaal groeit de aandacht voor deze vormen van visserij, met name over de vraag hoe hier een halt aan toegeroepen kan worden.

Ten aanzien van de beperking van schadelijke visserijmethoden is vorig jaar in het kader van de Verenigde Naties een belangrijke stap gezet. De vorige herfst aangenomen resolutie over dit onderwerp wordt momenteel in het beleid van de EU geïntegreerd. Voor de wateren buiten nationale jurisdictie is de beleidslijn dat de EU erop zal aandringen dat de maatregelen uit de resolutie worden opgenomen in beheerplannen van de Regionale Visserijbeheer Organisaties. Een belangrijke maatregel daarbij is dat er niet gevist mag worden tenzij is aangetoond dat bepaalde methoden geen significante effecten hebben op het ecosysteem.

Ten aanzien van de IUU-visserij staan in het discussiestuk van de Commissie een viertal beleidslijnen. Het gaat om:
· voorkomen dat producten van IUU-visserij op de EU-markt komen; · zorgen dat de EU-regelgeving beter en gelijkaardig wordt nageleefd; · bevorderen van een betere samenwerking tussen de lidstaten; · ondersteunen van ontwikkelingslanden bij het tegengaan van IUU-visserij.

Voor het merendeel van de suggesties van de Commissie bestaat een grote meerderheid. Ook ik heb aangegeven dat ik me in de hoofdlijnen van de aanpak van de Commissaris kan vinden en deze ook actief wil steunen. Aarzelingen heb ik wel bij de suggesties om de strafmaat in de EU voor overtredingen op dit terrein meer gelijk te trekken. Ik vrees dat we daarbij in een langdurige juridische strijd verstrikt raken. Ook heb ik aandacht gevraagd voor een redelijke verdeling van de extra verplichtingen tussen de 'vlaggestaat' en de 'havenstaat'. De kans bestaat dat de controleverplichtingen vrij sterk afgewenteld zullen worden naar het land (of de haven) waar de vis aangeland wordt. Dit terwijl volgens mij slechts een goede samenwerking tussen alle partijen het probleem werkelijk effectief kan aanpakken.

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad 24 april 2007 IZ. 2007/932 6

In dit verband heb ik ook gewezen op de mogelijkheid die certificering kan bieden. In dat geval worden ook de marktpartijen bij de oplossing van het probleem betrokken.

Naar aanleiding van de discussie zal de Commissie in de tweede helft van dit jaar met concrete voorstellen komen.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg

Bijlage 1

De volgende punten zijn als A-punt, dat wil zeggen zonder verdere discussie, door de Raad aangenomen:


- Aanneming van een verordening van de Raad betreffende de sluiting van een partner- schapsovereenkomst inzake visserij tussen de Europese Gemeenschap en de Republiek Gabon;

- Aanneming van een besluit van de Raad waarbij de Commissie wordt gemachtigd in naam van de Gemeenschap onderhandelingen te openen over een overeenkomst betreffende een regionale organisatie voor visserijbeheer voor andere soorten dan tonijn in de Stille Oceaan;

- Aanneming van een Besluit van de Raad tot vaststelling van het namens de Gemeenschap in de Internationale Suikerraad in te nemen standpunt met betrekking tot de verlenging van de Internationale Suikerovereenkomst 1992;
- Aanneming van een besluit van de Raad tot vaststelling van het namens de Gemeenschap in de Internationale Graanraad in te nemen standpunt met betrekking tot de verlenging van het Graanhandelsverdrag 1995;

- Raadgevend Comité voor het vrije verkeer van werknemers Benoeming van mevrouw Kristine Dolgiha, ter vervanging van mevrouw Daiga Ermsone, aftredend lid voor Letland;

- Raad van bestuur van de Europese Stichting tot verbetering van de levens- en arbeids- omstandigheden, Benoeming van mevrouw Kristine Dolgiha, ter vervanging van mevrouw Daiga Ermsone, aftredend plaatsvervangend lid voor Letland;
- Comité van de Regio's, Benoeming van vier leden en vier plaatsvervangers (CZ);
- Comité van de Regio's, Benoeming van een plaatsvervangend lid (IT);
- Besluit van de Raad inzake de ondertekening en de voorlopige toepassing van de overeen- komst tussen de Europese Gemeenschap en de Republiek Paraguay inzake bepaalde aspecten van luchtdiensten, Aanneming van bovengenoemd besluit in het Bulgaars en Roemeens;

- Vaststelling van het standpunt van de Gemeenschap in de Gemengde Commissie EG/EVA gemeenschappelijk douanevervoer, met het oog op de aanneming van ontwerpbesluit nr.
1/2007 van de Gemengde Commissie EG/EVA gemeenschappelijk douanevervoer tot wijziging van de Overeenkomst inzake een gemeenschappelijke regeling inzake douane- vervoer van 20 mei 1987;

- Voorstel voor een verordening van de Raad tot instelling van definitieve antidumping- maatregelen en vrijgave van het voorlopige recht op de invoer van bepaalde ingevroren aardbeien van oorsprong uit de Volksrepubliek China;
- Besluit van de Raad inzake het door de Gemeenschap in de ACS-EG-Raad van ministers in te nemen standpunt met betrekking tot een besluit tot wijziging van Besluit 3/2001 van de ACS-EG-Raad van ministers betreffende de toewijzing van middelen aan Somalië uit het achtste en het negende ontwikkelingsfonds;
- Besluit van de Raad betreffende de uitvoering van Gemeenschappelijk Standpunt 2004/161/GBVB houdende verlenging van de beperkende maatregelen tegen Zimbabwe;
- Besluit van de Raad over de vrijgave van gegevens krachtens de overeenkomst inzake beveiligingsprocedures voor het uitwisselen van gerubriceerde gegevens tussen de EU en IJsland;

- Aanbeveling aan de Raad betreffende de tijdelijke goedkeuring met betrekking tot cryptoapparatuur ter beveiliging van de elektronische verbindingen tussen de EU, enerzijds, en enkele operationele hoofdkwartieren en de Frans-Duitse Brigade, anderzijds;
- Ontwerp-oefeningenprogramma van de Europese Unie 2008-2012;
- Voorstel voor kredietoverschrijving nr. 2 binnen afdeling IV - Hof van Justitie - van de algemene begroting voor het begrotingsjaar 2007 (NVU);


- Voorstel voor een besluit van de Raad betreffende het stelsel van eigen middelen van de Europese Gemeenschappen (EG, Euratom);

- Voorstel voor een besluit van de Raad tot toekenning van communautaire macrofinanciële bijstand aan Moldavië;

- Voorstel voor een beschikking van de Raad waarbij het Verenigd Koninkrijk wordt gemachtigd tot toepassing van een bijzondere maatregel die afwijkt van artikel 193 van Richtlijn 2006/112/EG van de Raad betreffende het gemeenschappelijke stelsel van belasting over de toegevoegde waarde;

- Betrekkingen met Algerije, Voorstel voor een besluit van de Raad betreffende het standpunt van de Gemeenschap in de Associatieraad inzake de tenuitvoerlegging van artikel 93, lid 3, van de Europees-mediterrane overeenkomst waarbij een associatie tot stand wordt gebracht tussen de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, enerzijds, en de Democratische Volksrepubliek Algerije, anderzijds;
- Ontwerp-richtsnoeren van de EU met het oog op de ontwerp-"Verklaring van Cairo" voor de eerste Europees-mediterrane ministeriële conferentie over hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek, 18 juni 2007, Cairo, Egypte;
- Voorstel voor een beschikking van het Europees Parlement en de Raad tot rectificatie van Richtlijn 2002/2/EG tot wijziging van Richtlijn 79/373/EEG van de Raad betreffende het verkeer van mengvoeders;

- Voorstel voor een richtlijn van het Europees Parlement en de Raad betreffende het in de handel brengen van pyrotechnische artikelen;

- Voorstel voor een beschikking van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van een actieprogramma voor de douane in de Gemeenschap (Douane-2013);
- Voorstel voor een richtlijn van het Europees Parlement en de Raad tot intrekking van Richtlijn 71/304/EEG van de Raad van 26 juli 1971 betreffende de opheffing van de beperkingen van het vrij verrichten van diensten op het gebied van overheidsopdrachten voor de uitvoering van werken en van de gunning van overheidsopdrachten voor de uitvoering van werken door bemiddeling van agentschappen of filialen.


---- --