Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Aanbieding onderzoeksrapport Investeren in het Nederlandse landschap. Opbrengst: geluk en euro's

24 april 2007 - kamerstuk

Directie Natuur

De Voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal


Postbus 20018

2500 EA 's-GRAVENHAGE

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum

DN. 2007/1009 24 april 2007

onderwerp bijlagen

Aanbieding onderzoeksrapport 1 Investeren in het Nederlandse landschap. Opbrengst: geluk en euro's Geachte Voorzitter,

Bij deze stuur ik u het onderzoeksrapport Investeren in het Nederlandse landschap. Opbrengst: geluk en euro's toe. Het rapport richt zich op de vraag wat de maatschappe- lijke én economische betekenis van landschap is.

Het onderzoeksrapport bestaat uit twee delen. Ten eerste een kwalitatief deel samen- gesteld door LNV met adviezen van de Rijksadviseur voor het landschap en inbreng van het Milieu- en Natuurplanbureau, het Sociaal en Cultureel Planbureau en het Ruimtelijk Planbureau. Ten tweede een kwantitatieve doorrekening door het adviesbureau Witteveen en Bos.

Uit het rapport blijkt dat het loont om te investeren in landschap. Het is een langetermijn- investering die ten gunste komt aan de kwaliteit van de woon-, werk- en recreatie- omgeving, die helpt bij het realiseren van goede ruimtelijke- en milieucondities, en Ministerie van Landbouw, bijdraagt aan geluk en welvaart. Een landschappelijke investering is daarmee een duur- Natuur en Voedselkwaliteit zame investering. Ook vanuit het oogpunt van nationale welvaart is het buitengewoon Directie Natuur aantrekkelijk om te investeren in landschap. Wanneer de kosten van investeringen worden Willem Witsenplein 6
Postadres: Postbus 20401 afgezet tegen de baten ontstaat een positief kostenbatensaldo van ongeveer 2500 EK 's-Gravenhage 17,8 miljard.
Telefoon: 070 - 3786868
Fax: 070 - 3786100 Ik maak de resultaten van het onderzoek vandaag openbaar. Ik zal het Centraal Planbureau om een officiële reactie vragen. Daartoe zal ik eerst met vertegenwoordigers van relevante partijen in de samenleving in gesprek gaan. Met hen zal ik bespreken of zij de uitkomsten van het onderzoek (dat het loont om te investeren in landschap) onder-

schrijven en hoe de noodzakelijke investeringen op gang kunnen worden gebracht om te zorgen dat het Nederlandse landschap in de toekomst nog mooier is dan nu.

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad 24 april 2007 DN. 2007/1009 2

De resultaten van het onderzoeksrapport en de uitkomsten van de gesprekken met maatschappelijke partijen zal ik inbrengen in het beleidsprogramma van het kabinet.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg


---- --