Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176











|Datum         |
|25 april 2007 |
|Nummer        |
|102           |

BrabantStad presenteert drie ruimtelijke toekomstbeelden

'Bourgondisch Brabant', 'Bruisend Brabant' en 'Booming Brabant'. Dat zijn de uitgewerkte ruimtelijke toekomstbeelden voor BrabantStad, die vandaag zijn gepresenteerd aan Brabantse raads- en statenleden, colleges van B&W, rijksdepartementen en experts uit de vakwereld en maatschappelijke instellingen. Dit gebeurde tijdens de manifestatie 'BrabantStad MozaïekMetropool' die plaatsvond in de NS-werkplaats van Tilburg in aanwezigheid van Z.K.H. Prins Willem-Alexander en Secretaris-Generaal van VROM Hans van der Vlist. De toekomstbeelden geven stof en inspiratie om met externe partijen te praten over de ontwikkelingsrichting van het stedelijk netwerk BrabantStad en de context waarin het ligt: het Brabants land. Er volgen nog voor de zomer regionale debatten met gemeenten, rijkspartners, maatschappelijke instellingen en kennis-instituten.

BrabantStad MozaïekMetropool
De drie toekomstbeelden zijn gebaseerd op het idee dat Brabant een mozaïek is dat bestaat uit een breed palet aan kleuren. Hét kenmerk van BrabantStad is dat steden, dorpen, landschappen, bossen en natuurgebieden in een fijnmazig patroon naast elkaar voorkomen. Afhankelijk van de mate waarin je de kleuren versterkt, vormen de toekomstbeelden zich. Het eerste toekomstbeeld 'Bourgondisch Brabant' zet in op versterking van de authenticiteit, het koestert de rust van Brabant. Het tweede scenario 'Bruisend Brabant' zet in op het ontwikkelen van stedelijke kracht en een nieuw elan voor de stedelijke cultuur. In het derde toekomstbeeld 'Booming Brabant' ontwikkelt BrabantStad zich dankzij haar kwaliteiten en centrale ligging tot een stedelijk netwerk dat internationaal meespeelt.

Vervolgproces
De steden van BrabantStad (Breda, Eindhoven, Helmond, 's-Hertogenbosch en Tilburg) zetten nog voor de zomer regionale discussies op met gemeenten, maatschappelijke instellingen en kennisinstituten waarbij de drie toekomstbeelden centraal staan. Ook kunnen geïnteresseerden vanaf vandaag discussiëren over de uitkomsten van het ontwerpatelier via www.brabantmozaiek.nl. Daarop worden ook de data van de vervolgdiscussies kenbaar gemaakt. Op 9 mei houdt gedeputeerde Rüpp een eerste chatsessie.
De uitkomsten van de discussies worden meegenomen in de ontwikkeling van de nieuwe provinciale structuurvisie en het meerjarenprogramma BrabantStad 2008-2012. Dit zijn trajecten die hun eigen dynamiek, besluitvorming en inspraak hebben.

Ontwerpatelier BrabantStad
De toekomstbeelden kwamen tot stand in het 'Ontwerpatelier BrabantStad'. Ontwerpers van de vijf grootste Brabantse steden, de provincie Noord-Brabant, het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) en het ministerie van VROM bogen zich over de vraag: 'Hoe kan BrabantStad er in 2036 uitzien en welke keuzes moeten we nu maken om dat te bewerkstelligen?' Met als resultaat een boek waarin de drie toekomstbeelden zijn uitgewerkt en uitgebeeld. Deze beelden vormen geen blauwdruk, eerder een kompas dat helpt richting te bepalen om het toekomstbeeld van BrabantStad te bereiken. Om tot de toekomstbeelden te komen, schetste het atelier ontwikkelingen die de komende dertig jaar op BrabantStad afkomen. Te denken valt aan veranderingen in de internationale concurrentiepositie en de economische positie, demografische ontwikkelingen en de veranderende verhouding van stad en land. Daarnaast zijn trends gedefinieerd en zijn Brabantse kwaliteiten benoemd die in 2036 zichtbaar moeten zijn (het DNA van BrabantStad). Ook is aandacht uitgegaan naar de ontwikkelkansen van de afzonderlijke steden.

BrabantStad
BrabantStad is het stedelijk netwerk van de gemeenten Breda, Eindhoven, Helmond,
's-Hertogenbosch, Tilburg en de provincie Noord-Brabant. De Nota Ruimte benoemt BrabantStad naast de Randstad, tot tweede nationaal stedelijk netwerk. Deze stedelijke netwerken moeten de verdere verstedelijking van Nederland geconcentreerd opvangen, waarbij elk netwerk een eigen economische signatuur behoudt. Als aandachtspunten benoemt de Nota Ruimte herstructurering, stedelijke vernieuwing en afspraken tussen steden en randgemeenten.