Gemeente De Wolden


Zuidwolde, 25 april 2007

Persbericht

Huisvesting basisscholen Zuidwolde

De schoolbesturen en de directeuren van de basisscholen in Zuidwolde hebben zich intern beraden op een voorstel van het college van B&W om de twee bijzondere scholen te vestigen aan de Heidelaan en de twee openbare scholen aan de Schoolbrink.

Uit overleg is gebleken dat het gezien de verschillende uitgangspunten niet is gelukt om tot één gezamenlijk standpunt te komen. Het bestuur van de Hoeksteen en de Zaaier wil zijn twee scholen graag op twee plaatsen in het dorp gespreid houden. Het bestuur van d'Ekkelboom en de Zwemkorf zou graag zijn twee scholen op één plaats aan de Schoolbrink gehuisvest zien. In dat geval zouden de Hoeksteen en de Zaaier aan de Heidelaan gehuisvest worden.

Nu hier geen overeenstemming is bereikt zou dit, naar de inzichten van dit moment, betekenen dat de situatie voor wat betreft de plaats waar de scholen nu staan blijft zoals hij nu is. Het college van B&W beraadt zich, naar aanleiding van dit overleg, op een in te nemen standpunt.

Achtergrond

De gemeente is verantwoordelijk voor de huisvesting van de basisscholen. In het dorp Zuidwolde gaat het om vier scholen, twee bijzonder (pc),de Zaaier en de Hoeksteen en twee openbaar, d`Ekkelboom en de ZwermkorfŽ.

Door groei of daling van het aantal leerlingen hebben de scholen te maken met leegstand of uitbreiding. Volgens de spelregels van wet en regelgeving moeten scholen die groeien allereerst gebruik maken van leegstaande lokalen van andere scholen in de naaste omgeving. Huisvesting op een andere plaats wordt een dislocatie genoemd. In de onderwijspraktijk geeft dat belemmeringen.

Deze zaken zijn voor het gemeentebestuur mede aanleiding geweest om een onderzoek te laten doen naar de toekomstige huisvesting van het onderwijs in Zuidwolde.

///////////////////////////////




Gemeente De Wolden