Gemeente Amersfoort


Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 101

datum: 25 april 2007

Fietsroute Tunnel de Schammer - binnenstad niet over het Euterpeplein

Het college van B&W heeft op 24 april 2007 de fietsroute van Tunnel de Schammer via de Verdistraat-Mozartweg naar de binnenstad als beste optie gekozen. Daarmee geven B&W ook richting aan de plannen voor het Euterpeplein. Beide B&W-nota's liggen van 2 mei tot 30 mei ter inzage bij het Stadsinformatiecentrum De Observant, Stadhuisplein 7. In samenspraak met bewoners in de wijk Randenbroek en Schuilenburg en vertegenwoordigers van belangenorganisaties zal de fietsroute vervolgens worden uitgewerkt tot een voorlopig ontwerp. Voor het Euterpeplein wordt na verwerken van de inspraakreacties het definitief ontwerp vastgesteld.

Om het fietsgebruik te stimuleren heeft het college in oktober 2004 ingestemd met de bouw van een fietstunnel onder de A28 ter hoogte van het Valleikanaal. De tunnel zal Leusden Noord en het toekomstige recreatiegebied de Schammer met het centrum van Amersfoort verbinden. De verwachting is dat deze fietstunnel in 2008 wordt gebouwd. Dagelijks zullen ongeveer 4000 fietsers gebruik maken van de tunnel. Uit onderzoek blijkt dat het grootste deel van de fietsers (ongeveer 2500) van en naar de binnenstad en het station zal fietsen.

Keuzeproces
De afgelopen periode zijn vier verschillende routes (zie bijgevoegd kaartje) door de wijk Randenbroek via internet en bewonersavonden aan de bewoners van Randenbroek voorgelegd. Ruim 100 personen hebben een reactie gegeven. De meerderheid van de bewoners kiest voor fietsroute 4: Tunnel de Schammer-Verdiweg-Verdistraat-Mozartweg-Beethovenweg. Ook de werkgroep van de gemeente vindt deze fietsroute het beste alternatief.

Deze vier routes zijn (zie kaartje in bijlage):

Route 1: Tunnel de Schammer-Ooszijde Valleikanaal-Schuilenburgerweg-Euterpeplein-Beethovenweg

Route 2: Tunnel de Schammer-OostzijdeValleikanaal-Donizettipad-Weberstraat-Euterpeplein-Beethovenweg

Route 3: Tunnel de Schammer-Verdiweg-Verdistraat-Weberstraat-Euterpeplein-Beethovenweg

Route 4: Tunnel de Schammer-Verdiweg-Verdistraat-Mozartweg-Beethovenweg

Euterpeplein
Voor het Euterpeplein zijn in nauwe samenwerking met een klankbordgroep twee varianten voor de herinrichting ontwikkeld. Met keuze voor fietsroute 4 is het voor de inrichting van het Euterpeplein niet meer nodig rekening te houden met een vrijliggend fietspad in twee richtingen. Daarmee komt er ruimte voor de voorkeursvariant van de klankbordgroep, dat een groter aantal parkeerplaatsen heeft en een groen, parkeervrij middengebied. Dit plan ligt ook voor inspraak ter visie, tegelijk met het plan voor de fietsroute.

Informatie: Nandus van der Sluijs, communicatieadviseur sector Stedelijke Ontwikkeling en Beheer (SOB), telefoon 033 469 50 11 of e-mail n.vandersluijs@amersfoort.nl.


---- --