Socialistische Partij

Agnes kant: Laat stagefonds zorg ook voor begeleiding betalen

25-04-2007 * Naast de stagevergoeding voor de zorg moet ook de begeleiding van stagiaires vergoed worden vanuit het zorgstagefonds. Dit bepleit SP-Kamerlid Agnes Kant, die de afgelopen jaren intensief pleitte voor een stagefonds voor de zorg. Het kabinet maakte vandaag bekend dat het plan voor een zorgstagefonds wordt overgenomen.

Uit een uitgebreid onderzoek van de SP bleek eerder dat er een groot tekort was aan stageplekken in de zorg- en welzijnssector. Opleidingen weigerden zelfs studenten omdat ze hen geen stageplaats konden aanbieden. Dit terwijl er door de groeiende vraag naar zorg in de toekomst veel meer mensen in de zorg nodig zijn. De stages worden nu bekostigd door de zorginstelling waar stage wordt gelopen, maar voor veel instellingen werden deze kosten een reden om geen stageplekken aan te bieden. Ook de begeleidingskosten bleek een obstakel.

De SP pleitte in de Tweede Kamer voor een stagefonds waaruit instellingen een bijdrage kunnen krijgen voor de stagevergoeding en begeleidingskosten. Agnes Kant: "Zo worden zorginstellingen gestimuleerd meer stagiaires aan te nemen. Het kabinet heeft het plan voor een stagefonds nu overgenomen, maar vooralsnog lijkt die niet te zijn bedoeld voor de begeleidingskosten. De SP zal voorstellen om ook voor deze kosten financiering beschikbaar et stellen, want we moeten echt alles op alles zetten om voor de toekomst voldoende zorgwerkers te hebben." Zie ook:

* Onderzoek SP: Fors tekort stageplaatsen in zorg
* Rapport Zorgelijk Stages (.pdf)