Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, 25 april 2007

Kindermishandeling moet worden teruggedrongen

De MOgroep Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening vindt dat Nederland meer moet investeren in preventie van kindermishandeling. Uit nieuw onderzoek dat vandaag aan minister Rouvoet is aangeboden, blijkt een flinke toename van het aantal mishandelde kinderen. En natuurlijk is dan snel adequate hulp nodig evenals blijvende aandacht voor kindermishandeling. Maar beter is om kindermishandeling te voorkomen.

Ineke Smidt, voorzitter van de branche Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening van de MOgroep: 'Een beschaafd land moet kindermishandeling terug willen dringen. Dat kan alleen als je over de hele breedte ouders ondersteunt bij de opvoeding, vanaf de zwangerschap tot 21 jaar. De plannen voor Centra voor Jeugd en Gezin van minister Rouvoet zijn prima, maar zijn voor het terugdringen van kindermishandeling alleen succesvol als er een verbinding is met voorzieningen waar kinderen en ouders vaak komen; de peuterspeelzaal, de kinderopvang, de (brede) school, het kinder- en jongerenwerk, de sportclub, op straat of in de buurt. Zorg daar voor voldoende en goed toegeruste professionals die kleine signalen serieus nemen en snel hulp en advies bieden als het nog niet uit de hand is gelopen. Zorg ook voor een breed aanbod van, eventueel gedwongen, opvoedingsondersteuning voor gezinnen met problemen. Organisaties voor Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening organiseren bijvoorbeeld huiskamerbijeenkomsten, opvoedingscursussen over omgaan met peuters of pubers, en projecten waarbij vrijwilligers gezinnen bezoeken, zoals bijvoorbeeld Homestart in Ede. Jongerenwerkers kennen de jongeren en weten wat er thuis gebeurt. Maatschappelijk werkers gaan de school en wijk in en bieden korte- of langdurende gezinsondersteuning. Als vrijwillige ondersteuning niet lukt, moet het mogelijk zijn maatregelen te nemen voor gedwongen ondersteuning'.

De MOgroep wijst erop dat er voldoende jongerenwerkers en (school) maatschappelijk werkers nodig zijn voor effectieve preventie en interventie. Dit voorkomt duurdere zorg. Preventie en vroegsignalering van kindermishandeling moet gericht zijn op alle aspecten van kindermishandeling van verwaarlozing en vernedering tot lichamelijke en seksuele mishandeling. De factoren die het risico vergroten, bijvoorbeeld armoede of schoolverzuim, zijn in beeld bij de verschillende soorten welzijnsorganisaties.

Perscontacten: Gemma Lenders, 030 - 298 34 42 of 06 - 533 23 759