Ingezonden persbericht


KRO Profiel: BZN

Uitzending woensdag 25 april 2007, 22.50 uur op Nederland 2


'Grossier in troost' is een programma van Hans Hermans (KRO).

De Volendamse band BZN staat al 4 decennia aan de muzikale top in Nederland. Op 16 juni van dit jaar neemt de band afscheid met een concert in Ahoy: een belangrijke dag in het leven van de vele BZN-fans. Ze volgen de band elke dag, bezoeken tientallen concerten per jaar en houden van Carola en Jan alsof het familieleden zijn. Het biografieënprogramma Profiel brengt een schets van hun leven en van hun leven met BZN.

BZN begon in 1966 als hardrock band, maar daar kon de band niet van leven. In 1976 veranderde de band radicaal van genre. De mannenformatie nam zangeres Annie Schilder in dienst. Met het sentimentele duet van leadzanger Jan Keizer en Annie Schilder, Mon Amour, scoorde BZN de eerste nummer één hit. Er zouden nog vele volgen: Pearlydumm, Just an illusion, Rocking the trolls en The banjo man. In 1984 volgde Carola Smit Annie Schilder op. Het succes bleef.

De trouwe fans vinden troost en inspiratie in de palingsound van de Volendamse band. Ze doen er ook alles aan om de leden van de band te ontmoeten. Voor en na de concerten. Fan Mieke: "Dan maken we een praatje met ze en mogen we met de bandleden op de foto. Het is voor de vaste fans een soort ritueel geworden."

José Post is BZN-fan sinds Mon Amour. Voor haar is BZN heel belangrijk. "Het is een stuk van mijn leven, het is een soort medicijn. Dat was het als kind al. Als ik op school werd gepest dan trok ik me thuis terug op mijn kamertje en maakte ik met die muziek mijn eigen wereldje. Daarbinnen was ik veilig." Dertig jaar later is dat niet anders. Nog steeds grijpt Post op momenten van tegenslag naar BZN. Haar favoriete nummer is Le Legionaire. "Ik spreek geen Frans en weet niet goed waar het over gaat, maar ik vind het gewoon prachtig."

Mieke Schot is sinds haar tiende fan. Ze vertelt dat BZN heel veel voor de fans doet. "Een trouwe fan lag op sterven. Toen zijn tweebandleden er naar toe gegaan. En bij de begrafenis was er een krans van de band." Zelf heeft ze de toegankelijkheid van de band aan den lijve ervaren. "Ik ben twee keer bij Carola op kraamvisite geweest. We hebben toen wel een uur gezellig zitten kletsen."

Alle fans die in de uitzending aan het woord komen, tellen de dagen af tot het laatste concert. José Post: "Ik weet nu al, als ze dat allerlaatste nummer spelen, dan wordt het een zwembad van tranen. Dan is het voorbij." Een schrale troost heeft ze wel: "Jan Keizer gaat gelukkig solo verder. Hem blijf ik zeker volgen."

Meer informatie online:

De officiële BZN website: http://www.bzn-online.com

De website van Carola and Friends: http://www.carola-friends.nl

Filmpje van Kopspijkers-cabaretiers die een parodie doen op BZN: http://www.youtube.com/watch?v=BrT-FB3ePOc