Ingezonden persbericht


Persbericht

Tiel, 25 april 2007

Z30A krachtopnemers van HBM met TEDS-technologie

Hottinger Baldwin Messtechnik (HBM), producent van geavanceerde meet- en weegapparatuur, heeft de nieuwe Z30A en TOP-Z30A krachtopnemers op de markt gebracht. De beide opnemers zijn uitgerust met de transducer electronic data sheet technologie (TEDS). Deze technologie beperkt de tijd, die nodig is voor de configuratie van de opnemers en verkleint de kans op fouten en problemen als gevolg van een handmatige setup aanzienlijk. De data van de opnemer worden namelijk direct door de opnemers zelf naar de meetversterker gestuurd.

De beide, nieuwe krachtopnemers leveren zeer nauwkeurige meetgegevens van zowel trek- als drukkracht. Voor de Z30A is klasse 00 gegarandeerd met een DKD-kalibratie volgens ISO 376. De TOP-Z30A presteert een factor tien beter dan klasse 00. De Z30A bestaat in de meetbereiken van 0 tot 50N tot 0 tot 10 kN en is vooral geschikt voor de kalibratie van machines voor het testen van materialen of als referentie-opnemer in kalibratielaboratoria. De TOP-Z30A is beschikbaar voor nominale krachten van 100 N tot 10 kN. Typische toepassingen bestaan uit internationale, vergelijkende metingen of transfermetingen in nationale, metrologische instituten zoals het NMI (het Nederlands Meetinstituut).

HBM raadt gebruikers aan om de Z30A en TOPZ30A krachtopnemers voor kalibratiedoeleinden in combinatie met de ML38B meetversterker te gebruiken. Die gebruikt namelijk de coëfficiënten van de derde orde polynoom voor aanpassing van het display. De op het display aangegeven waardes wijken dus slechts in zeer beperkte mate af van de werkelijke meetresultaten van de opnemers.

TEDS voldoet overigens aan alle eisen voor maximale beveiliging en betrouwbaarheid in precisiemetingen. Alle opnemers zijn voorzien van een DKD-kalibratiecertificaat, dat uitgegeven is door HBM's eigen in-house DKD-kalibratielaboratorium, dat geaccrediteerd is volgens ISO 17025.


---

Noot voor de pers: er is een foto van de Z30A krachtopnemer beschikbaar. Deze kan aangevraagd worden bij Kitty Gunsing, telefoon: 026-4431523 of kitty.gunsing@wisse-worldcom.nl.

Meer informatie over HBM is te vinden op www.hbm.com. U kunt ook contact opnemen met Peter van Spaandonk, telefoon: (0031) 0344-673434 of per e-mail: info@bnl.hbm.com.

Over HBM
Hottinger Baldwin Messtechnik (HBM) is al vijftig jaar lang één van de toonaangevende aanbieders van weeg-, meet- en testapparatuur. HBM levert complete oplossingen -van sensor tot software- voor zowel industriële als laboratoriumtoepassingen. De apparatuur wordt onder meer gebruikt door onderzoeksinstituten, in de automotive-, metaal- en procesindustrie, de machine-, vliegtuig- en scheepsbouw, in de offshore en de agrarische sector. HBM biedt werk aan 1.500 mensen. Het hoofdkantoor van HBM is gevestigd in Darmstadt. De R&D- en productievestigingen bevinden zich in Darmstadt, Marlborough (VS) en Suzhou (China). Daarnaast heeft HBM 24 eigen vestigingen in Europa, Amerika en Azië en verkooppartners in nog eens 40 landen. HBM is een volledige dochter van Spectris plc, dat zich volledig heeft toegelegd op elektronische test- en meetapparatuur.