Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Valkenburg, 24 april 2007

Zes Nederlandse en een Curaçaos cultuurmonumenten
nu in één folder

De Stichting Platform Werelderfgoed Nederland heeft één folder ontwikkeld met uitgebreide informatie over zes Nederlandse en een Curaçaos cultuurmonument. Deze cultuurmonumenten komen voor op de onder verantwoordelijkheid van UNESCO uitgegeven lijst van bijna 880 monumenten uit 122 landen.

Op dit moment wordt het Werelderfgoed bij overeenkomst ondersteund door 162 landen. In 1992 werd deze overeenkomst - een UNESCO-verdrag - voor Nederland ondertekend door de Tweede Kamer.

Enerzijds is het doel van de folder, waarin op een duidelijke, informatieve manier de Nederlandse en Curaçaose cultuurmonumenten worden beschreven, meer aandacht te genereren voor deze werelderfgoederen in Nederland. Anderzijds is de folder de basis voor de basisschooldocenten om met name de leerlingen van groep 8 kennis bij te brengen over belangrijke cultuur-historische mijlpalen uit de Nederlandse geschiedenis. Hiertoe is tevens een interactieve, mobiele tentoonstelling ontwikkeld, die door de basisscholen gratis kan worden aangevraagd.

Het is de bedoeling dat deze tentoonstelling in eerste instantie wordt uitgezet op basisscholen in Noord-Holland en later gevolgd door meerdere provincies.

Het Werelderfgoed - (www.werelderfgoed.nl)

Het Werelderfgoed is een cultureel en natuurlijk erfgoed, dat wordt beschouwd als onvervangbaar, uniek en eigendom van de hele wereld. Het is van groot belang om dit dan ook te behouden. De titel Werelderfgoed mag alleen worden gedragen door erfgoed dat is ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De Commissie voor het Werelderfgoed, die wordt gevormd door vertegenwoordigers van 21 landen, stelt elk jaar de Werelderfgoedlijst samen. The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation kortweg UNESCO is opgericht in 1945 en zetelt nu in Parijs.

In ons land vertegenwoordigt de Stichting Platform Werelderfgoed Nederland het Nederlandse Werelderfgoed. Dit Platform heeft zich ten doel gesteld meer bekendheid te geven aan het belang van de cultuurhistorische monumenten die tot het Werelderfgoed behoren.

Onlangs is besloten dat er een televisieserie over het Werelderfgoed in samenwerking met Teleac/NOT zal worden ontwikkeld. In de serie over het Werelderfgoed zal na de verschijning van het eerste boek 'De Stelling van Amsterdam' in de zomer ook een boek verschijnen over Schokland.