Gemeente Arnhem

Stichting Ameel wint Live for Life prijsvraag (25-04-07)

Het project Landenquiz van de stichting Ameel heeft de 5000 euro gewonnen die de Arnhemse gemeenteraad beschikbaar had gesteld voor het beste Live for Life voorstel. Een jury, bestaande uit vier raadsleden en voorgezeten door Jan de Wit heeft gisteren samen met de gemeenteraad gekeken naar de presentatie van de twee ingediende voorstellen. Bij haar keuze heeft de jury gelet op stedelijke uitstraling, haalbaarheid, het bereiken van een brede doelgroep en originaliteit.

Het winnende voorstel Landenquiz van de stichting Ameel, heeft tot doel scholieren kennis te laten maken met de herkomstlanden van hun Arnhemse schoolgenoten. Iedere deelnemende Arnhemse middelbare school vaardigt hiervoor teams af die meedoen aan vragenrondes. Per vragenronde staat een land centraal waaruit veel Arnhemse allochtonen afkomstig zijn. Aan de hand van klederdracht, muziek en andere culturele uitingen worden de vragen gesteld.
De Landenquiz wordt op 30 juni aanstaande in de aula van het Olympuscollege van 18.00 tot 23.00 uur georganiseerd. Stichting Ameel is een onafhankelijke organisatie voor Afghanen in Nederland en organiseert sociaal-culturele, politieke en educatieve activiteiten en bijeenkomsten.

Juryrapport
De keuze was niet eenvoudig. Beide initiatieven werden door een enthousiast team gepresenteerd en gaven veel vertrouwen in een succesvol evenement. Het liefste had de jury de prijs van 5.000 in twee delen opgesplitst. De landenquiz is echter, meer dan Challenge each other out een uniek, op zich zelfstaand evenement, waarbij gedurende een langere periode jongeren betrokken worden. Tevens sprak het de jury erg aan dat juist Arnhemse scholieren aangesproken worden. Verder was de jury van mening dat de landenquiz unieker is en een grotere uitstraling over Arnhem heeft.

De oproep van de Arnhemse politiek aan jongeren om een voorstel in te dienen voor een activiteit waarin de kennismaking met elkaars cultuur centraal staat werd gedaan tijdens het Live for Life festival 2006 in Arnhem. Deze oproep leverde twee voorstellen op. Het tweede voorstel heette Challenge each other out van Claire Schlechta, Sidney Monkau en Dairon Scorea. Doel van dit voorstel was om via entertainment (een show) jongeren een kijk op verschillende culturen te geven en verschillende soorten muziek aan te bieden.