GAIA


___________________

Persbericht © GAIA

24 april 2007

Farmareus GlaxoSmithKline komt belofte niet na op Wereldproefdierendag

"Mogen wij zoals beloofd de proefapen zien?"

`Kom kijken naar onze dieren', zo nodigde de CEO van farmareus GlaxoSmithKline (GSK) GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch uit in het RTBf-programma Ecran Témoin van 9 december 2002.* Maar er volgde geen officiële uitnodiging. Vandaag op Wereldproefdierendag trokken GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch en prof. Dr. Roland Corluy, bio-antropoloog en Belgisch vertegenwoordiger van de International Primate Protection League, naar GSK dat pijnlijke proeven op apen uitvoert. Ze stonden er voor een gesloten poort.

De dierenrechtenorganisatie vroeg een datum voor een officiële afspraak. GSK weigerde echter met GAIA te praten. Voor GAIA is het duidelijk dat de transparantie waarmee GSK uitpakte op tv slechts schijn is. GSK weigerde zelfs een datum vast te leggen voor een afspraak.

GAIA blijft met haar vragen zitten: waar komen de apen vandaan en in welke leefomstandigheden worden ze gehouden? GAIA wil met eigen ogen zien hoe de apen worden gehouden.

GAIA-actievoerders met foto's van proefapen aan de ingang van GlaxoSmithKline (GSK) in Rixensart

Over de apen bij GSK
In 2005 werden 449 apen gebruikt in België in het kader van wetenschappelijk laboratoriumonderzoek. Sinds 2002 doodt GSK geen Afrikaanse groene meerkatten (cercopithecus aethiops) meer voor hun nieren om 3 types vaccin van te maken tegen polio. De farmareus heeft deze methode vervangen door cellencultuur, zoals GAIA geëist had. De kwaliteit en de veiligheid van twee types vaccin worden desondanks nog steeds getest op apen. Het vaccin wordt bij de apen in het ruggenmerg ingespoten, wat zeer pijnlijk is, en verlamming en hevige stress veroorzaakt. Eén type vaccin wordt binnenkort uitsluitend getest op transgene muizen, een ander type wat later. Voor het laatste type is GSK al omgeschakeld.

Sinds 2005 beweert het bedrijf dat het niet langer apen gebruikt die in het wild werden gevangen. Maar GAIA betwijfelt sterk of de leefomstandigheden in gevangenschap bij GSK beantwoorden aan de welzijnsnoden van de apen.

Herziening Europese wetgeving
Het onverwachte bezoek vond ook plaats in het kader van de herziening van de Europese Richtlijn over de bescherming van proefdieren. Het gebruik van apen voor proeven is in dat verband een belangrijk discussiepunt. GAIA wil een verbod op proeven op apen. Omwille van de ethische bezwaren en de grote twijfel die er heerst omtrent de doeltreffendheid en het nut - laat staan de noodzaak - van proeven op apen. Maar ook omdat de omstandigheden waarin apen worden gehouden in labo's, helemaal niet aangepast zijn aan hun noden. Apen zijn extreem gevoelige, intelligente en sociale wezens die in de natuur in groepen van tientallen soortgenoten leven. Ze hebben complexe sociale banden. Apen opsluiten in individuele kooien ligt hemelsbreed ver van hun leven in de natuur en beantwoordt allerminst aan hun noden. De wetgeving errond moet dus dringend worden herbekeken.

GAIA zal zich beraden over verdere acties.


---


* CEO Jean Stephenne in het RTBf-programma Ecran Témoin 09-12-2002: "Kom kijken naar onze dieren. U zal constateren..." Michel Vandenbosch: "Het zal een plezier zijn om ze te zien. Het is te zeggen... een plezier, dat is iets anders. Maar ik aanvaard uw uitnodiging!"