FNV Bouw

datum: 24-04-2007 / bericht: 1 van 41

FNV Bouw neemt initiatieven voor 'participatietop'

Een eigen participatietop voor de bouwnijverheid op 14 mei. En een discussie tussen kader van de bond met politiek en Vakcentrale FNV over de inzet aan werknemerskant voor de landelijke participatietop. Dat zijn de twee initiatieven die FNV Bouw op dit moment ontplooit om 'meedoen aan de maatschappij' een zinvolle inhoud te geven.

Bovendien presenteert de schilders- en onderhoudsbranche tijdens het congres van werkgeversorganisatie FOSAG op 25 april het project '4x100' waarmee vier jaar lang telkens 100 mensen extra worden opgeleid voor schilders- en onderhoudswerk. FOSAG, FNV Bouw en CNV Hout en Bouw overhandigen gezamenlijk hiervoor een investeringscheque aan Piet Boekhoud, voorzitter van het College van Bestuur van het Albedacollege in Rotterdam. Met 800.000 euro investeert deze sector in 400 mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt, die een vakopleiding tot schilder krijgen. Het betreft een extra inspanning bovenop de normale kosten van opleiden in de bedrijfstak.

FNV Bouw wil profiteren van het economische tij en van een welwillend kabinet om iedereen in bouw en hout een plek te geven op de arbeidsmarkt. Er staan nu nog te veel mensen aan de kant, terwijl er wel dringend behoefte bestaat aan instroom van nieuwe werknemers. Daarbij ziet de bouw volgens de bond stelselmatig een deel van de arbeidsmarkt over het hoofd: vrouwen en allochtonen. Werk aan de winkel dus, vertelt Dick van Haaster in FNV Bouw Magazine, het maandblad van de bond. Het volledige artikel staat hieronder.

Van Haaster is op woensdag 25 april ook een van de sprekers tijdens de discussie van FNV Bouw over de inzet van de vakbeweging voor de landelijke participatietop. Zo'n 80 kaderleden van de bond gaan daarover in gesprek met een forum met onder anderen het Tweede Kamerlid van het CDA Eddy van Hijum, SP-wethouder in Hilversum Karin Walters en FNV-bestuurder Leo Hartveld. Het forum start om 13.30 uur op het hoofdkantoor van de bond in Woerden; meer erover later op deze site.

a.p.

'Voor iedereen een plek op de arbeidsmarkt'

Bouw neemt voorschot op landelijke discussie met eigen participatietop

Voor iedereen in de bouw en houtsector een plek op de arbeidsmarkt. Dat is wat FNV Bouw betreft de inzet van de participatietop. Als iedereen meedoet, is dat goed voor de maatschappij, voor de bedrijfstak en voor de werknemers zelf. Al voorafgaand aan het landelijk overleg van werkgevers, werknemers en kabinet slaan de sociale partners op bedrijfstakniveau spijkers met koppen en wel op 14 mei.

Participatie. Meedoen dus. Dat is een hoeksteen van het regeerakkoord van het nieuwe kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie. Na door de vorige kabinetten-Balkenende te zijn genegeerd, is de samenleving dit keer uitgenodigd om mee te denken en mee te praten. Als het gaat om meedoen op de arbeidsmarkt, zijn het de werkgevers en werknemers die met het kabinet daarvoor plannen maken op een zogenaamde participatietop. Binnen honderd dagen na het aantreden van het kabinet zou die moeten plaatsvinden. Minister Donner van Sociale Zaken, onder wiens leiding de top wordt gehouden, heeft nog geen datum genoemd. Maar de vakcentrale FNV staat te trappelen en heeft - samen met CNV en MHP - al een plan uitgewerkt.

Propvol ervaring
De vakbeweging vindt dat de arbeidsdeelname in ons land op termijn omhoog moet van 72 naar 80 procent. Om dat te bereiken is een veelheid aan maatregelen nodig. Daarvoor doen FNV, CNV en MHP voorstellen. Bijvoorbeeld voor het 'opplussen' van kleinere deeltijdbanen. Vooral vrouwen hebben een achterstand op de arbeidsmarkt. Zij werken nu vaak een beperkt aantal uren in de week. Om hun banen uit te breiden, zijn goede kinderopvang nodig en mogelijkheden voor betaald verlof voor beide ouders. Ook moeten zoveel mogelijk oudere werknemers aan het werk blijven of weer aan werk komen. In de bouw zitten veel werknemers van 45 jaar en ouder zonder werk thuis.

Werkgevers willen hen niet meer hebben, terwijl ze propvol ervaring zitten en in veel gevallen nog lang probleemloos meekunnen. Voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten moet de kans op werk flink worden verbeterd. En ook jongeren en etnische minderheden hebben veel extra aandacht nodig. De overheid moet volgens de vakcentrales daarin vanuit haar overkoepelende rol een actief beleid voeren. De sociale partners moeten met aanvullende mogelijkheden komen. Het op gang brengen van een doorstroom naar beter gekwalificeerd werk is daarbij voor iedereen van groot belang. Het spreekt vanzelf dat scholing cruciaal is om die doorstroom te bevorderen.

Stevige impuls
De bedrijfstak bouw neemt een voorschot op die centrale discussie door al op korte termijn om de tafel te gaan zitten. De participatietop in de bouw is vastgesteld op 14 mei. "We moeten het ijzer smeden als het heet is", zegt bondsvoorzitter Dick van Haaster van FNV Bouw. "We hebben nu een kabinet waarmee we zaken kunnen doen èn economisch gaat het goed. Daar moeten we van profiteren." Met zijn uitnodiging aan werkgeversorganisatie Bouwend Nederland om als bedrijfstak het voortouw te nemen, vond hij gehoor bij voorzitter Elco Brinkman. "We hebben ook allemaal belang bij een stevige impuls in de werkgelegenheid", aldus Van Haaster. "

De bedrijfstak heeft grote behoefte aan werknemers. Maar ziet tegelijkertijd een deel van de arbeidsmarkt over het hoofd. Er zitten nog veel mensen in de kaartenbakken die er niet uitkomen. Voor een groot deel ten onrechte. Vrouwen en allochtonen moeten eindelijk eens mee gaan doen, die hebben we nu veel te weinig. En er moeten serieuze kansen komen voor deels arbeidsongeschikten. Voor al die mensen betekent meedoen dat ze een inkomen krijgen, dat ze contacten leggen en dat ze weer perspectief hebben. De samenleving als geheel profiteert als zij belasting betalen en zo meewerken aan het in stand houden van maatschappelijke voorzieningen. Winst dus voor werknemers, werkgevers èn samenleving. En wat we voor de bouw doen, moet ook opgaan voor de houtsector, de schilders en de woningcorporaties"

Extra inzet
Ook werkgeversvoorzitter Elco Brinkman ziet brood in gezamenlijke afspraken. Hij zegt: "De achterban van Bouwend Nederland onderschrijft de doelstellingen om te komen tot een participatietop. Bouwondernemers zijn graag bereid om zonodig extra inzet te leveren om groepen op de arbeidsmarkt, die nu nog te weinig worden bereikt, te interesseren voor een loopbaan in onze mooie bedrijfstak. Dat vereist overigens de inspanning van álle betrokken partijen, niet van de werkgevers alleen."

Wel tempert hij al te hoge verwachtingen. "We moeten realistisch blijven. Het is geen kwestie van op een knopje drukken en we hebben er een paar duizend mensen bij. Het opleiden van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt is een proces dat gemiddeld tien jaar in beslag neemt. Bovendien is niet iedereen geschikt voor de bouw. Mensen moeten het uiteindelijk wel zelf willen."

Tekst Peter van der Aa