European Union



IP/07/548

Brussel, 24 april 2007

Louis Michel naar Midden-Oosten om humanitaire situatie te beoordelen

Louis Michel, Europees commissaris voor Ontwikkeling en Humanitaire Hulp, gaat van 25 tot 29 april naar het Midden-Oosten. Hij zal een bezoek brengen aan Israël, de Palestijnse gebieden, Jordanië en Syrië. Hij wil ter plaatse de humanitaire situatie beoordelen in dit gebied met een van de grootste groepen vluchtelingen en ontheemden ter wereld. Hij zal daar onder andere kampen met Palestijnse en Iraakse vluchtelingen bezoeken. Verder gaat hij besprekingen voeren met de partners van de Commissie die voor de hulpverlening zorgen. Op het programma staan ook ontmoetingen met leidende politici in de regio en een toespraak over de humanitaire aspecten van het vredesproces in het Midden-Oosten voor een conferentie over humanitaire aangelegenheden.

Michel brengt een bezoek aan humanitaire projecten die door de Commissie worden gefinancierd en bespreekt met de diverse partners de situatie op het terrein.

Het eerste deel van het bezoek betreft Israël en de Palestijnse gebieden. De commissaris bezoekt humanitaire projecten op de Westelijke Jordaanoever en ontmoet slachtoffers van het conflict. Gepland zijn ontmoetingen met Azzam Al-Ahmad, de vicepremier van de Palestijnse Autoriteit, en met Tzipi Livni, de Israëlische vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken. Er zal worden gesproken over mogelijkheden om verder te komen met de aanpak van humanitaire problemen.

Michel zal verder deelnemen aan een conferentie in Jeruzalem over internationaal humanitair recht, waarop de belangrijkste humanitaire donoren en actoren in de regio aanwezig zullen zijn.

Daarna reist Michel naar Jordanië en Syrië. Hij zal daar humanitaire projecten bezoeken die door de Commissie worden gefinancierd, zoals Palestijnse vluchtelingenkampen en terreinen waar Irakezen zijn ondergebracht die het geweld in hun land zijn ontvlucht. Naar schatting 3,8 miljoen Irakezen hebben hun land verlaten of zijn binnenlands ontheemd vanwege het geweld. Dat is de grootste bevolkingsverplaatsing in de regio sinds de Tweede Wereldoorlog. In Syrië heeft commissaris Michel een ontmoeting met president Bashar Al-Assad.

De Europese Unie is de grootste donor in het Midden-Oosten. De solidariteit van de EU met de slachtoffers van de crises in Palestina en Irak komt tot uitdrukking in de omvang van de hulp die zij biedt. Sinds 2000 heeft alleen al de Europese Commissie de Palestijnen meer dan 333 miljoen euro aan humanitaire hulp geboden, bovenop haar ontwikkelingshulp. De Commissie heeft onlangs ook 10,2 miljoen euro uitgetrokken voor slachtoffers van de crisis in Irak.

Dankzij de hulp van de Commissie, die verleend wordt via haar Bureau voor humanitaire hulp ECHO, hebben haar partners (ngo's, de Verenigde Naties en het Rode Kruis/Rode Halve Maan) in de regio meer dan 500 projecten kunnen uitvoeren. De prioriteiten zijn voedsel, gezondheidszorg, watervoorziening en sanitaire voorzieningen en bevordering en instandhouding van de werkgelegenheid.