Ingezonden persbericht


Persbericht
Woensdag 25 april is Afrika Malaria Dag

Officiële start Malaria no More! Netherlands door minister Bert Koenders

Loenen aan de Vecht, 19 april 2007. Woensdag 25 april is de dag waarop wereldwijd aandacht wordt besteed aan malaria. Internationaal wordt deze dag Malaria Awareness Day genoemd. Exact zeven jaar geleden, op 25 april 2000, hebben de leiders van 44 door malaria epidemieën getroffen landen een top gehouden en toen deze datum uitgeroepen tot Afrika Malaria Dag. Dit jaar wordt Afrika Malaria Dag voor het eerst ook in Nederland gehouden. Op deze dag wordt aandacht besteed aan de mogelijkheden die bestaan in het gevecht tegen deze ziekte en bundelen we de krachten tegen malaria.

Gezamenlijke inspanning

Malaria is wereldwijd verantwoordelijk voor tenminste 300 miljoen besmettingen per jaar. Per 30 seconden sterft een kind aan deze ziekte. De nood is enorm, terwijl malaria in feite goed te voorkomen en genezen is. Op initiatief van Malaria no More! Netherlands worden nu ook in Nederland de handen ineen geslagen om tot een gezamenlijke inspanning te komen om malaria duurzaam te bestrijden. Organisaties als het Nederlandse Rode Kruis, AMREF/Flying Doctors, UNICEF, Memisa/Cordaid en het Koninklijk Instituut voor de Tropen hebben zich verbonden aan Afrika Malaria Dag. Op 25 april vindt in Nieuwspoort een interactieve persbijeenkomst plaats. Hierbij is onder meer Minister Bert Koenders van Ontwikkelingssamenwerking aanwezig. Hij zal in gesprek gaan met Nederlandse en Afrikaanse organisaties hoe het beste samen te werken om malaria duurzaam te bestrijden.

Onder de aanwezigen in Nieuwspoort op 25 april zijn diverse vertegenwoordigers uit binnen- en buitenland; Elizabeth Thabethe, Deputy Minister of Trade and Industry van Zuid-Afrika, Fred Matser, initiatiefnemer van Malaria no More! Netherlands, Directies van de NGO's en diverse internationale netwerken. Julia Samuels zal met een live verbinding vanuit Angola rapporteren over de vooruitgang die zij lokaal boeken met de actie "Drive against Malaria".

Andere landen

Wereldwijd wordt veel aandacht besteed aan Afrika Malaria Dag. In de Verenigde Staten is de finale van het populaire televisieprogramma Idols volledig aan de campagne tegen malaria gewijd, voorafgaand aan Afrika Malaria Dag heeft President G. Bush 1.2 miljard US$ vrijgemaakt voor de bestrijding, in de UK is een parlementaire bijeenkomst georganiseerd rondom Afrika Malaria Dag, het Europees Parlement in Straatsburg krijgt een uitgebreide briefing en in Afrika zelf zijn er talloze festivals die aandacht aan deze dag besteden.

Voor meer informatie zie www.malarianomore.nl