Gemeente Borger-Odoorn


19-04-2007
KNIPPERKIST VOOR VERKEERSBRIGADIERS VALTHERMOND

Uit handen van Tammo Meedendorp, verkeerswethouder van Borger-Odoorn, krijgen de directeuren van de basisscholen Rehoboth en De Aanloop in Valthermond op woensdag 25 april een set knipperkisten voor hun verkeersbrigadiers. Deze bestaan uit een met reflecterend materiaal beklede kist met daarop een flitswaarschuwingslamp, die een krachtig oranje licht uitstraalt.

Eigen ontwerp
Het bijzondere van de knipperkist is dat het geen bestaand product betreft maar een product dat ontwikkeld is door de heer Roel Mellink, verkeersouder van de Rehobothschool en coördinator van de verkeersbrigadiers van de Rehoboth.
Verkeersbrigadiers van beide scholen zorgen er voor dat de kinderen voor en na de schooltijden veilig het Zuiderdiep in Valthermond kunnen oversteken.
De verkeersbrigadiers zijn opgeleid door de politie.

De heer Mellink constateerde dat bij bepaalde weersomstandigheden en gedurende de donkere dagen rond Kerst de verkeersbrigadiers onvoldoende zichtbaar hun werk doen. Dit leverde soms gevaarlijke situaties op. Hij kwam tot een eenvoudige, maar zeer doeltreffende oplossing voor dit probleem. Hij monteerde een sterke waarschuwingslamp in de vorm van een flitslicht op en een accu in een opvallende kist. Deze kist wordt alleen bij slecht zicht aan de weg gezet gedurende de tijden waarin de verkeersbrigadiers hun werk doen. De gemeente en ook de provincie omarmden dit idee en ondersteunden de heer Mellink bij de verdere uitwerking van zijn ontwerp. Zo werd het mogelijk de eerste werkende boxen aan te bieden aan mevrouw J. Kardol, directeur van Rehoboth en de heer R. Jansen, directeur van De Aanloop.

Wereldverkeersveiligheidsweek
De bijeenkomst in de Rehobothschool op 25 april staat in het teken van de Wereldverkeersveiligheidsweek die van 23 t/m 29 april wordt gehouden. Het thema dit jaar is veiligheid van jonge verkeersdeelnemers. 40% van de verkeersdoden (wereldwijd) is jonger dan 25 jaar. In totaal gaat het om bijna 50.000 jongeren en in Nederland gaat het om 200 jonge verkeersdoden en 600 ziekenhuisgewonden per jaar. In de regio Zuidoost-Drenthe organiseren de gemeenten Emmen, Coevorden en Borger-Odoorn voor hun eigen jonge inwoners activiteiten rondom het thema verkeersveiligheid.