Nieuw-Vlaamse Alliantie


Eindelijk Europees juridisch kader voor geavanceerde therapiën (25/04/07)

Veiligheid en doeltreffendheid gegarandeerd, ethisch oordeel blijft bij de lidstaten

Vandaag keurde het Europees Parlement een erg controversieel rapport goed over geavanceerde therapieën. Geneesmiddelen voor gentherapie en somatische celtherapie vallen reeds onder de geneesmiddelenwetgeving; zij worden nu samen met de weefselmanipulatieproducten onder één geïntegreerd kader gebracht. Hierdoor wordt de toegankelijkheid van deze innovatieve therapieën voor patiënten in de hele Europese Unie sterk verbeterd. De Vlaamse leden van de EVP-ED fractie Ivo Belet, Frieda Brepoels, Jean-Luc Dehaene en Marianne Thyssen verwelkomen het resultaat van de stemming en hopen op een snel akkoord met de Raad en de Commissie.

Frieda Brepoels, lid van de parlementaire commissie Milieubeheer, Volksgezondheid en Voedselveiligheid: "Geavanceerde therapieën maken revolutionaire behandelingsmethodes mogelijk zoals de behandeling van brandwonden, de aanmaak van artificiële organen, de behandeling van kanker, enz. Het leven van heel wat patiënten hangt af van deze nieuwe therapieën. Hoe sneller er een Europese juridische omkadering komt, hoe beter."

Marianne Thyssen, vice-voorzitter van de EVP-ED, is tevreden dat het Parlement er vandaag voor koos om in de tekst van de verordening geen ethisch oordeel te vellen over geneesmiddelen die menselijke embryonale of foetale cellen, primordiale kiemcellen of hieruit vervaardigde cellen bevatten of hieruit zijn vervaardigd: "De verordening moet zorgen voor een algemene juridische omkadering die veiligheid en efficiëntie waarborgt, maar het blijft aan de lidstaten om te oordelen over therapieën die ethisch gevoelig kunnen liggen. De toegang tot bepaalde technieken mag niet aan patiënten uit de hele EU ontzegd worden omdat deze technieken voor sommige lidstaten vanuit ethisch oogpunt problematisch zijn. Belgische onderzoekers behoren trouwens tot de wereldtop op het gebied van onderzoek met stamcellen en het is niet meer dan logisch dat ze hun onderzoek mogen verder zetten."

De nieuwe verordening zorgt er onder meer voor dat er een gecentraliseerde Europese vergunningsprocedure komt en dat er een nieuw multidisciplinair deskundigencomité wordt opgericht dat alle nieuwe therapieën beoordeelt. Verder komen er aangescherpte voorschriften voor risicobeheer en traceerbaarheid.

Auteur:
Europees Parlementslid
Frieda Brepoels

Meer informatie:
Contactpersoon: secretariaat Frieda Brepoels
Telefoon: 02 284 58 62
E-post: fbrepoels@europarl.eu.int
Url: www.friedabrepoels.eu