Nieuw-Vlaamse Alliantie


Nachtvluchten: paars laat dossier rotten! (25/04/07)

Paars heeft nogmaals gedaan waar het zo goed in is: een dossier laten rotten. Net als in het dossier DHL werd er veel wind gemaakt, maar geen resultaat geboekt. Het voorstel van Verhofstadt om van de geluidsnormen terug een federale bevoegdheid te maken, is onaanvaardbaar en lost niets op. Met het doorschuiven van die bevoegdheid naar het federale niveau, verschuift gewoon de discussie. De Franstalige partijen die de boel blokkeren in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, zitten ook in de federale regering.

Het dossier van de nachtvluchten is een van de vele dossiers die aantonen dat de volwaardige gewestvorming van Brussel een miskleun is geweest. Vlaanderen heeft dit ook nooit gevraagd. Het Brussels gewest zou wat betreft bevoegdheden en organisatie beter herleid worden tot wat het moet zijn: een doeltreffend stadsbestuur. In dat opzicht heeft de N-VA er geen moeite mee dat er bepaalde bevoegdheden aan het Brussels Hoofdstedelijk Gewest worden ontnomen. Wat betreft Vlaanderen en Wallonië is dit niet bespreekbaar. Integendeel. De volgende staatshervorming moet de deelstaten in staat stellen om zelf de beslissingen te nemen die nodig zijn om de sociaal-economische uitdagingen aan te pakken. De deelstaten hebben meer bevoegdheden nodig, niet minder.

Als Verhofstadt effectief een oplossing wil en effectief een rechtvaardige spreiding van de lasten wil, dan moet hij gewoon kordaat optreden tegen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De Franstaligen hebben steeds de mond vol over Bruxelles-national, maar wanneer het over de dag- en nachtvluchten gaat, is het plots weer Zaventem en daarmee een zuiver Vlaams probleem. Voor de N-VA gaat het niet op om steeds maar de lusten op te eisen van de luchthaven en vervolgens fluitend naar het plafond te kijken wanneer het gaat over de lasten ervan. Als het Brussels gewest niet solidair wil zijn met Vlaanderen, dan moet Vlaanderen ook niet solidair zijn met Brussel en moeten de financiële transfers naar dat gewest worden ingeperkt.

Auteur:
Patrick De Groote, Kamerlid N-VA
Bart De Wever, voorzitter N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be