Gemeente Wijk bij Duurstede

UMTS-antennes bij sportvelden Langbroek

In Langbroek staan bij de sportvelden van Sportvereniging Langbroek zendmasten voor GSM-telefonie. De mast van KPN-Mobile wordt uitgebreid met drie UMTS-antennes. Op het door KPN Mobile gehuurde stuk grond wordt hun huidige apparatuurkast vervangen door een KPN UMTS apparatuurkast.

Wat is UMTS?
UMTS (Universal Mobile Telephone System) is de opvolger van GSM (Global System for Mobile communications) Het GSM?netwerk, dat begin jaren negentig in Nederland werd geĂŻntroduceerd, is vooral ontworpen en geschikt voor mobiele telefonie en het versturen van korte tekstberichten.
UMTS brengt mobiele communicatie binnen handbereik. Het UMTS?netwerk heeft meer capaciteit dan het GSM?netwerk. Het kan grote hoeveelheden data, in kleine digitale pakketjes, snel versturen. Dit maakt UMTS geschikt voor internet en andere vormen van draadloze datacommunicatie.

Wat merkt u van de uitbreiding met drie antennes? U merkt hier waarschijnlijk weinig van. In de komende periode vinden er werkzaamheden plaats aan de KPN-zendmast en apparatuurkast. De drie nieuwe antennes worden tussen de huidige drie antennes aan de mast geplaatst. Het wordt dus iets voller in de mast. Het mobiele telefoonverkeer ondervindt geen hinder van de werkzaamheden en het bereik van de mobiele telefoons (ook op en rond de sportvelden) blijft tijdens en na de werkzaamheden goed.

UMTS en gezondheid
Op het gebied van gezondheid zijn verscheidene onderzoeken gehouden naar de eventuele gevolgen van UMTS-antennes door o.a. Zwitserse onderzoekers, de Gezondheidsraad, het TNO en de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO). Uit geen enkel onderzoek komen aanwijzingen dat UMTS-antennes gezondheidsklachten veroorzaken. Antennes werken met een laag vermogen. De straling van deze antennes gaat nagenoeg horizontaal, dus de sporters op de velden van SVL hebben hier geen last van. Vlak voor de antenne is de straling het sterkst en dat gaat dan om de eerste drie meter horizontaal `in de straling' en een halve meter in de andere richtingen (een halve meter onder, boven en achter de antenne). Verder weg nemen de radiogolven in sterkte af. Daken van huizen dempen de straling ook. De dichtstbijzijnde woningen bevinden zich op zo'n 100 tot 150 meter; zij zijn dus op een flinke afstand van de masten verwijderd.

Hoe werkt een antenne?
Antenne-installaties maken deel uit van een draadloos communicatiesysteem. Om te communiceren wekt de zender een elektromagnetisch veld op om de ontvangers te bereiken. Afhankelijk van de afstand die de zender moet overbruggen en de frequentie die de zender gebruikt, is een bepaald zendvermogen nodig. De werking is vergelijkbaar met licht: hoe verder je wilt schijnen, hoe krachtiger de lichtbron moet zijn. En net als bij licht is het mogelijk om het opgewekte elektromagnetische veld een richting te geven. Bij antennes voor mobiele telefonie wordt de bundel vrijwel geheel in horizontale richting uitgezonden. Buiten de bundel, bijvoorbeeld op een dak direct onder en achter de antenne, is daardoor slechts een gering percentage van het zendvermogen aanwezig.

Meer informatie
Voor meer informatie over zendmasten kunt u kijken op de website www.antennebureau.nl of op www.vrom.nl. U kunt uiteraard bij vragen over de UMTS-antennes in Langbroek ook de betrokken ambtenaar, de heer A. Boel, bellen of e-mailen. Op woensdag t/m vrijdag kunt u hem bereiken via 595595; zijn emailadres is aboel@wijkbijduurstede.nl.