Gemeente Wijk bij Duurstede

Flankerend Gehandicaptenbeleid 2007

Ook dit jaar kunt u weer een aanvraag indienen voor het flankerend gehandicaptenbeleid. Kent u mensen in uw omgeving, jong of oud, die door ziekte, handicap of ouderdom beperkingen ervaren om deel te kunnen nemen aan het dagelijks leven? Misschien behoort u zelf tot deze doelgroep. Dan is deze oproep interessant voor u! In 2001 heeft de gemeenteraad het Flankerend Gehandicaptenbeleid vastgesteld. Jaarlijks wordt voor de uitvoering van dit beleid geld beschikbaar gesteld om wensen met betrekking tot voorzieningen, bijvoorbeeld op het gebied van vrijetijdsbesteding, te kunnen vervullen.
Voor het Flankerend Gehandicaptenbeleid 2007 kunt u tot uiterlijk 5 juni 2007 subsidieverzoeken voor projecten indienen. Met de projecten moeten voorzieningen worden gerealiseerd om de mogelijkheden van mensen met een functiebeperking te vergroten of te verbeteren. In totaal is jaarlijks een bedrag van EUR 22.689 beschikbaar.

Voorbeelden van projecten
Enkele voorbeelden van projecten die de afgelopen jaren zijn gerealiseerd / aangeschaft:

· een verhalentafel om ouderen met elkaar in contact te brengen
· speciaal zwemmateriaal

· een leesloep, grootletterboeken en gesproken boeken
· een rolstoelfiets

· een bijdrage voor het ontwikkelen van activiteiten van de Zoute Inval

· materiaal voor gym- en bewegingsactiviteiten

Veel van deze voorzieningen kunnen worden gebruikt door kinderen of volwassenen, met of zonder functiebeperking. De projecten zijn voor ongeveer 50% gefinancierd door de gemeente vanuit het Flankerend Gehandicaptenbeleid.

Waar moet een aanvraag aan voldoen?
In principe kan iedereen een aanvraag indienen. Wel moet de aanvraag ten gunste komen van de doelgroep. U hoeft niet zelf onder de doelgroep te vallen. De voorziening moet voor een grotere groep toegankelijk zijn en zal dus niet alleen in het belang van één of enkele personen worden toegekend.
Uw verzoek moet aan bepaalde doelstellingen en voorwaarden voldoen. Deze staan uitgebreid beschreven in de notitie "Flankerend Gehandicaptenbeleid" die op te halen is bij de receptie van het gemeentehuis of te downloaden is via de website van de gemeente: www.wijkbijduurstede.nl à leven wonen welzijn à zorg à flankerend gehandicaptenbeleid.
Vanuit de laatstgenoemde tekst kunt u de nota en het aanvraagformulier downloaden.

Financiën
Het uitgangspunt van het flankerend gehandicaptenbeleid is dat de aanvraag voor maximaal 50% van de kosten kan worden gehonoreerd. Het resterende bedrag moet u zelf bijdragen. Dit kunt u bijvoorbeeld realiseren door fondsenwerving. Meer informatie over fondsenwerving vindt u op de website www.fondsenboek.nl. Onder bijzondere omstandigheden kan de adviescommissie van deze richtlijnen afwijken.

Adviescommissie
De adviescommissie flankerend gehandicaptenbeleid beoordeelt de aanvragen en adviseert de gemeente in het al dan niet toekennen van de aanvraag. In de adviescommissie zitten afgevaardigden van de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO), de Stichting Integratie Gehandicapten Wijk bij Duurstede (SIGW) en de Gehandicapten Sport Vereniging (GSV).

Meer informatie
Voor aanvullende informatie kunt u mailen of bellen naar Mariska Romijn, email: mromijn@wijkbijduurstede.nl, tel. 595 595 of met Rhea Reintjes van de Stichting Integratie Gehandicapten Wijk bij Duurstede, tel. 574 222.

Misschien heeft u naar aanleiding van deze oproep ideeën over voorzieningen, maar bent u zelf niet in staat deze uit te werken. Wij vragen u dan toch met nadruk om contact op te nemen met de hierboven genoemde contactpersonen om uw ideeën te bespreken en te bezien of deze door anderen uitvoerbaar zijn. Misschien dat uw ideeën toch nieuwe mogelijkheden bieden!

Indienen aanvraag
U kunt uw subsidieverzoek voor 5 juni a.s. indienen via een aanvraagformulier. Dit kan worden opgehaald bij de gemeente of worden gedownload via www.wijkbijduurstede.nl. Wij vragen u een begroting en eventueel documentatiemateriaal op te sturen naar: Gemeente Wijk bij Duurstede, t.a.v. mevr. M.A.J. Romijn, afdeling SBP, Postbus 83, 3960 BB Wijk bij Duurstede.

Wij zien uw aanvraag, vóór 5 juni 2007, met belangstelling tegemoet. Uitsluitend compleet ingevulde aanvraagformulieren worden in behandeling genomen. U moet altijd een begroting meesturen, eventueel aangevuld met documentatiemateriaal. U krijgt van ons een bevestiging dat uw aanvraag is ontvangen.

In juni/juli 2007 komt de adviescommissie bijeen om de aanvragen te beoordelen en ontvangt u nader bericht van ons.