GAIA


___________________

Persbericht © GAIA

25-04-2007

GAIA feliciteert Sodexho met keuze voor scharreleieren

Na de overstap van enkele grootwarenhuizen, kiest nu ook Sodexho resoluut voor scharreleieren. Met 1.200 uitbatingen is Sodexho de eerste grote cateraar die overstapt op diervriendelijker geproduceerde eieren. GAIA is opgetogen over die beslissing.

Kooi-eieren worden allerminst op een diervriendelijke manier geproduceerd. In een legbatterij heeft een kip minder ruimte dan de grootte van een A4-blad. Er zijn geen voorzieningen die toelaten dat de kip zich op een natuurlijke manier gedraagt, zoals scharrelmateriaal of een nest. In 2012 wordt de legbatterij verboden, maar het gevaar dreigt dat haar zusje het van haar overneemt: de verrijkte kooi. Daarin heeft de kip net iets meer dan A4-blad plaats. Ze moet genoegen nemen met een handjevol scharrelmateriaal en een plastic nest. Als het van Sodexho afhangt, ziet de toekomst van de legkip er echter beter uit. Met haar keuze voor scharreleieren, weert ze namelijk ook eieren van kippen uit verrijkte kooien.

Sodexho houdt niet alleen rekening met de kip, maar ook met de consument. Volgens de meest recente Eurobarometer-peilingen is 62% van de Europese consumenten bereid om van winkel te veranderen zodat hij of zij diervriendelijkere producten kan kopen. Naast warenhuizen als Makro, Colruyt, Delhaize en Lidl heeft nu ook Sodexho die boodschap goed begrepen.

Sodexho vervangt alle verse eieren door scharreleieren, maar voor vloeibaar ei is er voorlopig geen oplossing. In Nederland zijn vloeibare scharreleieren wel vlot verkrijgbaar. Het is nu aan de Belgische leveranciers van vloeibaar ei om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. Waarschijnlijk zullen bovendien nog meer cateraars het diervriendelijkere voorbeeld van Sodexho volgen.

Nederland schakelde al over naar een hogere versnelling voor de omschakeling naar scharreleieren. Alle warenhuizen zijn er kooi-ei-vrij en het lijstje met verwerkende bedrijven groeit gestaag aan. Met de beslissing van Sodexho zet België een serieuze stap in de goede richting. Sodexho verbruikt naar schatting een miljoen eieren per jaar. Ze leveren aan scholen, universiteiten, ziekenhuizen, rusthuizen, verzorgingstehuizen, bedrijven en administraties. De overstap van Sodexho zorgt er dus voor dat een breed publiek voortaan scharreleieren krijgt voorgeschoteld.