Openbaar Ministerie

Reactie Functioneel Parket naar aanleiding van het artikel âAanpak financiële fraude faalt in alle opzichtenâ in de Volkskrant van 25 april 2007

Den Haag, 25 april 2007

Vanuit het Functioneel Parket treedt een officier van justitie op als voorzitter van een werkgroep publiek-private samenwerking. Deze werkgroep bekijkt kort gezegd hoe fraude, waaronder beleggingsfraude, kan worden tegengegaan.

Het Openbaar Ministerie is verantwoordelijk voor het strafrechtelijk optreden tegen fraude. Om fraude zo optimaal mogelijk tegen te gaan, kan niet alleen op het strafrecht worden geleund, maar zijn ook andere instrumenten nodig.

Een mogelijk instrument is een meldpunt voor fraudegevallen. Het Openbaar Ministerie vindt de inrichting van zoân meldpunt een sympathiek idee. Maar het inrichten behoort tot niet tot de taak van het Openbaar Ministerie. Aanvullende instrumenten naast het strafrecht zijn nuttig, omdat instrumenten elkaar kunnen versterken.

Opsporing en vervolging kan slechts in een beperkt aantal gevallen worden ingezet en het effect wordt versterkt als ook andere maatregelen worden genomen. Bij de keuze welke zaken strafrechtelijk worden aangepakt speelt de maatschappelijke schade, zoals mede af te leiden uit het fraudebedrag, een rol, maar het Openbaar Ministerie streeft met inzet van het strafrecht veel meer doelen na dan het verhalen van schade.