Gemeente Haaksbergen

Resultaten enquete stroomstoring

Twee op de vijf inwoners hadden na de eerste grote stroomstoring in Haaksbergen (november 2005) extra maatregelen genomen voor het geval ze opnieuw met een stroomstoring te maken zouden krijgen. Dat blijkt uit de resultaten van een (telefonische) enquête die het onderzoeksbureau I&O Research begin april heeft uitgevoerd in opdracht van de gemeente. Volgens dit onderzoek vindt driekwart van de inwoners dat de gemeente tijdens de laatste stroomstoring adequaat heeft gehandeld; slechts zes procent vindt dat niet. Driekwart van de inwoners is eveneens tevreden over de informatievoorziening.

Eind maart werd Haaksbergen voor de tweede keer binnen anderhalf jaar getroffen door een langdurige stroomstoring. Naar aanleiding van die tweede storing wilde de gemeente graag weten of de inwoners zich in het algemeen beter hadden voorbereid en hoe groot het bereik van de informatievoorziening was. Dat gebeurde met een korte telefonische enquête: in totaal werden 250 inwoners via een aselecte steekproef benaderd. De resultaten van dit onderzoek worden gebruikt bij de evaluatie die de gemeente maakt naar aanleiding van de laatste stroomstoring.

Bijna veertig procent dat is twee op de vijf inwoners gaf aan dat ze na de grote stroomstoring in november 2005 beter waren voorbereid op een eventuele volgende storing. Degenen die extra maatregelen hadden genomen, gaven aan vooral een zaklamp of extra kaarsen te hebben ingeslagen (75 procent). Eén op de zes van hen (17%) gaf aan dat ze een noodstroomvoorziening hadden aangelegd en 7 procent had een transistorradio aangeschaft.

Hoewel het derde deel van de ondervraagden vond dat ze niet voldoende informatie hebben gehad, bleek 75 procent van de inwoners in het algemeen toch (zeer) tevreden te zijn over de informatievoorziening tijdens de stroomstoring. Als verbeterpunten voor de informatievoorziening werden vooral de geluidwagens (die minder hard en door álle straten moeten rijden) en het buitengebied genoemd. In het buitengebied was vooral de verspreiding van de bewonersbrieven niet optimaal. Toch werden de gemeentelijke bewonersbrieven het vaakst als informatiebron genoemd (45 procent). Een opvallend hoog aantal (44 procent) gaf aan dat ze tijdens de stroomstoring naar de regionale zender Radio Oost hadden geluisterd.

Klik hier voor de volledige nieuwsbrief over de enquête.