Gemeente Boskoop
Categoriseringsplan straten en wegen Boskoop
Op 29 maart heeft de gemeenteraad ingestemd met het Categoriseringsplan Wegen en Straten Boskoop. Het plan dient als leidraad voor de in te stellen rijsnelheid en inrichting van het wegenstelsel in Boskoop en moet ervoor zorgen dat de verkeersveiligheid in Boskoop verder verhoogd wordt. Binnen de bebouwde kom gelden na de uitvoering van het gehele plan respectievelijk rijsnelheden van 30 km per uur en 50 km per uur, en buiten de bebouwde kom 60 km per uur.
Wat houdt het plan in?
Het doel van het categoriseringsplan is het verkrijgen van een duurzaam veilige wegenstructuur. Een voorwaarde voor het verkrijgen van zo'n veilige wegenstructuur is dat er een goede afstemming moet zijn tussen de functie, de vormgeving en het gebruik van wegen en straten. In het plan worden twee soorten wegen onderscheiden: erftoegangswegen en gebiedsontsluitingswegen.
Een erftoegangsweg is een weg waar veel in- en uitritten van huizen en erven op aansluiten. Bij een gebiedsontsluitingsweg gaat het om de afwikkeling van verkeer van en naar woonwijken en van en naar bedrijven. In het categoriseringsplan worden aan een erftoegangsweg en een gebiedsontsluitingsweg binnen de bebouwde kom snelheden van respectievelijk 30 en 50 km per uur gekoppeld. Voor wegen buiten de bebouwde kom geldt overal een rijsnelheid van 60 km per uur. Een belangrijke reden hiervoor is dat aan deze wegen, op korte afstanden van elkaar, veel kwekerijbedrijven met de daarbij behorende uitritten liggen. Op grond hiervan zou een hogere rijsnelheid onverantwoord zijn.
Invoering
Om de wegen in Boskoop in te richten zoals beschreven in het categoriseringsplan, moeten wegen en straten aangepast worden. Zo krijgen sommige wegen een vrij liggend fietspad, worden sommige kruispunten opnieuw vormgegeven en zal op bepaalde plekken nieuw bestratingmateriaal gelegd worden. De invoering van het plan vindt gefaseerd plaats. Pas bij een wegreconstructie of locatieontwikkeling wordt de wegstructuur gewijzigd conform het categoriseringsplan.
Inspraak
Aan elke wegreconstructie en locatieontwikkeling gaat een uitgebreide inspraakprocedure vooraf. Bij die procedure worden alle belanghebbenden uitgenodigd en kunnen zij hun wensen en voorstellen naar voren brengen. Aan de hand hiervan wordt een plan ontwikkeld, dat na goedkeuring door het gemeentebestuur wordt uitgevoerd.