Gelders Overijssels Bureau voor Toerisme

PERSBERICHT
Delden, 25 april 2007


1.500 kilometer fietsroutenetwerk met knooppunten

Fietsroutenetwerk Overijssel van start in Twente

Op 25 april is het eerste deel, 1500 kilometer, van het fietsroutenetwerk Overijssel in Twente in gebruik genomen. In 2008 volgen ook Salland, de Kop van Overijssel en het Overijssels Vechtdal. Uiteindelijk zal het netwerk bestaan uit maar liefst 3.000 kilometer fietsroutetraject. Carry Abbenhues (gedeputeerde Economie en Innovatie Provincie Overijssel) en Jeroen Goudt (portefeuillehouder Toerisme en Recreatie Regio Twente) hebben het eerste informatiepaneel op een traditionele fiets onthuld. Aansluitend namen zij samen met voorzitter Jan Dijkema van het Landelijk Fietsplatform de eerste exemplaren van de bijbehorende Fietskaart Twente in ontvangst.

Fietsroutenetwerk Overijssel
Het fietsroutenetwerk stelt de fietser eenvoudig in staat om zelf routes uit te stippelen en het aantal kilometers dat wordt gefietst te bepalen. De keuzevrijheid, flexibiliteit en belevingswaarde zorgen ervoor dat het fietsroutenetwerk het fietsplezier vergroot. Het biedt daarnaast ook het toeristisch bedrijfsleven en de VVV's ruime mogelijkheden om nieuwe thematische routes en arrangementen te ontwikkelen. Bestaande bewegwijzerde fietsroutes en de zogenaamde Toeristische Overstappunten (TOP's) worden waar mogelijk geïntegreerd in het fietsroutenetwerk. De LF-routes, Landelijke Fietsroutes, maken hier nu al onderdeel van uit. Fietsen op het netwerk is mogelijk in twee richtingen, van knooppunt naar knooppunt, via genummerde (wit-groene) borden. Op ieder knooppunt - het zijn er 359 in Twente - staat een informatiepaneel met een overzichtskaart van de directe omgeving waarop de fietstracés, knooppunten en afstanden tussen de knooppunten zijn weergegeven.

Speciale fietskaart
Van het fietsroutenetwerk in Twente is een speciale fietskaart verschenen. De fietskaart stelt de recreatieve fietser in staat om vooraf al een uitgebreide toertocht uit te zetten, die eenmaal op de fiets eenvoudig te rijden is door de genoteerde nummers op de borden te volgen. Ook kunnen bijna 200 rondjes worden gefietst, variërend van het kleinste rondje rond Delden (6,3 kilometer) tot het grootste rond Enschede (21,9 kilometer). De kaart is voor E 5,95 te koop bij onder andere de VVV's in Twente en via www.fietseninoverijssel.nl. Naast alle benodigde fietsinformatie (tracés, knooppunten en afstanden tussen de knooppunten) is toeristische informatie opgenomen over de Twentse bezienswaardigheden. Op de kaart en de informatiepanelen is de uitleg van het systeem in het Duits en Engels beschikbaar. Verder zijn in dit stadium ook al de verbindingen opgenomen naar de toekomstige netwerken in het Overijssels Vechtdal en Salland.

Samenwerking
De projectgroep, bestaande uit Provincie Overijssel, Regio Twente, recreatiegemeenschap Salland, Regio IJssel-Vecht, Landelijk Fietsplatform en Gelders Overijssels Bureau voor Toerisme begeleidt de regionale uitvoering. Uniformiteit in systematiek en herkenbaarheid voor de consument zijn daarbij belangrijke uitgangspunten. Het Twents Bureau voor Toerisme is uitgever van de eerste regionale fietskaart en verzorgt samen met het GOBT de marketing van het fietsroutenetwerk in Twente. In 2008 worden in samenwerking met de andere Regionale Bureaus voor Toerisme ook fietskaarten uitgegeven voor Salland, het Overijssels Vechtdal en de Kop van Overijssel. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt met financiële bijdragen vanuit Regio Twente, Provincie Overijssel en EU.

noot voor de redactie,