Gemeente Heerenveen

Campagne tegen illigale stort op herhaling

Niet iedereen veroorzaakt het probleem, maar we worden er wel allemaal mee geconfronteerd: het illegaal en stiekem storten van afval langs wegen en in natuurgebieden. Het dumpen van afval in de natuur is een probleem voor de natuur én de gemeenschap. De natuur lijdt er zichtbaar onder, het verstoort de natuurbeleving en het opruimen ervan kost de gemeenschap handen vol geld.

Tien organisaties in Zuid-Oost Friesland vragen, net zoals vorig jaar, aandacht voor het probleem met de campagne: `Afval dumpen doe je niet. Niet in de natuur.' Ook de gemeente Heerenveen doet mee aan de actie. Binnen de gemeente wordt -langs wegen en in woonwijken- illegaal grof tuinafval, bouwafval, huishoudelijk afval maar ook chemische afval gestort. De campagne loopt tot juli en moet mensen ervan bewust maken dat dit soort afval niet in de natuur thuis hoort. Het is een omvangrijke bron van vervuiling die jaarlijks de gemeenschap EUR 250.000 kost. Zonde van het geld.

Tijdens de campagne wordt meer gecontroleerd. Overtreders krijgen de kans om het afval zelf op te ruimen. Wie niet meewerkt krijgt een boete en draait op voor de schoonmaakkosten.

De actie en de campagne wordt ondersteund door tien organisaties: de gemeenten Heerenveen, Weststellingwerf, Ooststellingwerf en Opsterland, het Wetterskip Fryslân, Natuurmonumenten, It Fryske Gea, Friese Milieu Federatie, ROM Zuid-Oost Fryslân en Staatbosbeheer.