International Film Festival Rotterdam

International Film Festival Rotterdam
37e editie: 23 januari t/m 3 februari 2008

PERSBERICHT 25 april 2007

Directeur International Film Festival Rotterdam neemt afscheid

Sandra den Hamer vertrekt als directeur van het International Film Festival Rotterdam. Per 1 september 2007 is ze benoemd tot directeur van het Filmmuseum in Amsterdam. Den Hamer is sinds 1986 werkzaam voor de festivalorganisatie. Het filmfestival van Rotterdam, een van de best bezochte culturele evenementen in Nederland, heeft internationaal een grote bekendheid en reputatie door selectieve, vernieuwende programmering en door de CineMart en het Hubert Bals Fonds.

Het bestuur van de Stichting Filmfestival Rotterdam onder voorzitterschap van Melle Daamen, directeur van de Stadsschouwburg in Amsterdam, start spoedig met oriënterende gesprekken die moeten leiden tot de aanstelling van de nieuwe festivaldirecteur.

Sandra den Hamer wordt in 1986 door festivaloprichter Huub Bals aangenomen om de juist opgerichte CineMart te gaan leiden. Deze markt geeft filmmakers tijdens het festival de gelegenheid hun plannen te presenteren aan sales agenten en distributeurs, in de hoop dat deze in de projecten investeren. Dit initiatief groeit in twintig jaar uit tot de grootste coproductiemarkt ter wereld voor filmprojecten met een klein tot middelgroot budget. Jaarlijks wordt aan negenhonderd filmprofessionals een selectie van vijfenveertig projecten aangeboden.

Ook brengt Den Hamer een ander initiatief van Bals tot bloei: het na zijn overlijden naar hem vernoemde fonds dat filmmakers in zuidelijke landen steunt in de ontwikkelingsfase van hun films. In twintig jaar zijn meer dan 600 cultureel betrokken films van hoge kwaliteit mede tot stand gekomen dankzij een bijdrage van het Hubert Bals Fonds. Zo is de door het Hubert Bals Fonds gesteunde Roemeense film Four Months, Three Weeks and Two Days van Cristian Mungiu geselecteerd voor de competitie van de komende, 60e editie van het filmfestival van Cannes.

In 1991 wordt Sandra den Hamer benoemd tot adjunct-directeur van het filmfestival Rotterdam naast de toenmalige festivalleider Emile Fallaux. Vanaf 2000 is ze co-directeur naast Simon Field en vanaf maart 2004 algemeen directeur van het festival. Het belang van de bijdrage die Sandra den Hamer heeft geleverd aan de grote bloei van het festival valt moeilijk te onderschatten. Door de jaren heen heeft zij, in nauwe samenwerking met vele internationale partners en de festivalstaf, voor alle activiteiten van de organisatie een duidelijke artistieke en zakelijke koers uitgezet en bewerkstelligd.

Het festival staat hoog aangeschreven door de selectieve programmering van jong talent, innovatieve en experimentele speelfilms, korte films en beeldende kunst. Internationaal vormt 'Rotterdam' met 'Berlijn' en 'Toronto' de top-drie van grootste publieksfilmfestivals. Het festival is uitgegroeid tot een invloedrijk filmevenement met een grote artistieke en cultureel-economische betekenis voor zowel de internationale onafhankelijke filmindustrie als voor Rotterdam en Nederland.

(einde persbericht)

Noot aan de redactie (