SP: Maak einde aan declaratiechaos door nieuwe zorgwet

25.04.2007 / 16:06 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Sp

Sp

Op verzoek van SP-Kamerlid Henk ven Gerven wordt vandaag nog gedebatteerd over de chaos rond de declaraties van huisartsen als gevolg van de nieuwe zorgverzekeringswet. In een onderzoek van de Landelijke Huisartsen Vereniging geeft 82% van de huisartsen aan nog geld tegoed te hebben van verzekeraars over het jaar 2006. Bij 14% gaat het om bedragen boven de 25.000 euro. Een ruime meerderheid van de huisartsen klaagt over het onterecht afwijzen van declaraties.

Vanaf het begin van de invoering van de zorgverzekeringswet in 2006 was er sprake van chaos bij het declareren door huisartsen. Ze konden niet vinden waar hun patiënt verzekerd was en kregen in dergelijke gevallen niets vergoed van de zorgverzekeraar. Sommige huisartsen zaten maanden zonder salaris en kwamen in liquiditeitsproblemen. Er werd overgegaan tot het betalen van een voorschot om financiële problemen en faillissementen te voorkomen. Sommige zorgverzekeraars weigerden echter voorschotten te betalen. Eind juni beloofde de minister dat alle problemen binnen korte termijn zouden zijn opgelost. Met het betalen van voorschotten werd daarom gestopt. Het leek beter te gaan, hoewel de SP nog herhaaldelijk signalen kreeg van administratieve chaos, problemen en bureaucratie.

Vandaag zijn echter de resultaten naar buiten gekomen van een onderzoek dat de Landelijke Huisartsen Vereniging heeft gehouden onder haar leden. Van de huisartsen geeft 82% aan nog geld tegoed te hebben van zorgverzekeraars over het jaar 2006. Bij 14% gaat het om bedragen boven de 25.000 euro, meer dan 10% van de omzet van een gemiddelde huisartsenpraktijk. Liefst 70% klaagt over het onterecht afwijzen van declaraties.

Bijna 30% van de huisartsen zag weer een toename van de tijd die gemoeid gaat met de declaraties. Gemiddeld zijn huisartsen wel een half tot een heel uur per dag bezig met declaraties. SP-woordvoerder huisartsenzorg Henk van Gerven: 'Dat kost dus drie tot zes consulten op een dag. Tijd die nu dus niet naar patiëntenzorg gaat, maar naar bureaucratie.'

'Toen ik dit hoorde vroeg ik mij af hoe de praktijk is als een burger maanden lang of een jaar lang zijn rekeningen niet betaalt. Waarschijnlijk zouden de incassobureaus in de rij staan. Maar waar moet de huisarts heen als de verzekeraar zich ontpopt als wanbetaler? Hij of zij is overgeleverd aan de verzekeraars en de bureaucratie.'

Van Gerven wil dat de minister de eerder gedane belofte inlost en zeer snel orde op zaken stelt.

Meer informatie: Henk van Gerven, 06 18 30 58 38