Advies AGS: Meer eigen verantwoordelijkheid voor ondernemers

25.04.2007 / 15:19 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Pszvs

Pszvs

http://www.pszvs.nl/

25 april 2007

Brede steun voor adviezen AGS: Meer eigen verantwoordelijkheid voor ondernemers

Gebruikers van gevaarlijke stoffen moeten meer op hun eigen verantwoordelijkheid worden aangesproken. Daarbij moet het vertrouwen tussen overheid en bedrijfsleven groter worden. Bij de overgang naar het dragen van meer eigen verantwoordelijkheid is speciale aandacht nodig voor het midden- en kleinbedrijf. Dit besprak de Adviesraad Gevaarlijke Stoffen (AGS) op een bijeenkomst met vertegenwoordigers van overheid en bedrijfsleven. Aanleiding voor de bijeenkomst vormden vier adviezen van de AGS over de Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen (PGS), die door het ministerie van VROM wordt beheerd.

De AGS-adviezen betekenen een belangrijke koerswijziging voor de overheid. De overheid moet bedrijven de ruimte bieden zelf invulling te geven aan wettelijke veiligheidseisen. Daarbij kunnen de bedrijven alternatieve en innovatieve werkwijzen gebruiken. Ook is een evenwichtige verdeling van verantwoordelijkheden nodig: bedrijven horen hun eigen risico's te analyseren, niet de overheid. Bedrijven zouden daarnaast wettelijk moeten worden verplicht tot het onderhouden van een veiligheidsbeheerssysteem.

De overheid, op haar beurt, is verantwoordelijk voor heldere regels en een adequaat toezicht op de naleving daarvan. Dat kan alleen wanneer vergunningverleners en handhavers over voldoende deskundigheid beschikken. Daar is extra aandacht voor nodig, zo concludeerden de aanwezigen.

De PGS-richtlijnen beschrijven hoe bedrijven veilig met gevaarlijke stoffen moeten werken. De richtlijnen hebben geen wettelijke status, maar door in milieuvergunningen of in algemene regels naar de richtlijnen te verwijzen worden de voorschriften bindend. De AGS heeft elf richtlijnen bestudeerd en onderzocht of er gegronde veiligheidstechnische redenen waren voor het behoud ervan. Uit het onderzoek van de AGS bleek dat het veilig omgaan met de gevaarlijke stoffen in de meeste gevallen afdoende wordt geregeld door de bestaande wet- en regelgeving. Wanneer er desondanks 'witte vlekken' blijken te bestaan, adviseert de AGS de overheid om deze in te vullen, liefst in de vorm van doelvoorschriften.

Einde persbericht