ExxonMobil steunt malariabestrijding Afrika met 4 miljoen dollar

25.04.2007 / 15:11 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Esso nederland

Esso nederland

NGO Malaria no More US krijgt daarnaast maximaal 3 miljoen dollar

Breda, 25 april 2007 - Ter gelegenheid van Afrika Malariadag nemen vertegenwoordigers van ExxonMobil over de hele wereld deel aan verschillende activiteiten. In Nederland was de president-directeur van ExxonMobil Benelux, Joost Van Roost, vandaag aanwezig bij het persevenement dat de nieuwe stichting Malaria no More Nederland in Den Haag organiseerde om de strijd tegen malaria onder de aandacht van een breed publiek te brengen.

Vandaag is bekend gemaakt dat The ExxonMobil Foundation een bedrag van 4 miljoen dollar zal schenken aan malariabestrijdingprojecten. Daarnaast schenkt deze door ExxonMobil opgerichte stichting maximaal 3 miljoen dollar in de vorm van een challenge grant aan Malaria no More US. Dit houdt in dat elke aan deze nieuwe non-profitorganisatie geschonken dollar door de ExxonMobil Foundation wordt verdubbeld tot het genoemde maximumbedrag. Malaria no More stelt zich tot doel individuen, organisaties en bedrijven te betrekken bij de strijd tegen malaria, onder meer door het verstrekken van muskietennetten (klamboes).

'Als een van de grootste buitenlandse investeerders in Afrika, met duizenden medewerkers, heeft ExxonMobil rechtstreeks kunnen ervaren hoe ontwrichtend malaria en andere infectieziekten zijn. We zijn daarom blij dat wij bij kunnen dragen aan het vinden van de benodigde middelen en innovatieve oplossingen en aan het bevorderen van wereldwijde samenwerking in de strijd tegen malaria', verklaarde Rex Tillerson, CEO van ExxonMobil Corporation ter gelegenheid van Afrika Malariadag.

ExxonMobil neemt op Afrika Malariadag 2007 deel aan verschillende activiteiten die over de hele wereld worden georganiseerd. Deze activiteiten beogen de aandacht voor de malariacrisis te verhogen, de strijd tegen deze ziekte te intensiveren en de daarvoor benodigde fondsen te werven.

Gebleken is dat preventieve maatregelen zoals het gebruik van insecticiden en geïmpregneerde klamboes uitermate effectief kunnen zijn. Onderzoek heeft uitgewezen dat op plaatsen waar veel klamboes worden gebruikt, het aantal sterfgevallen onder kinderen met 20 procent teruggedrongen kan worden. ExxonMobil doet daarom zijn best te bevorderen dat steeds meer mensen zich met klamboes beschermen, onder andere door het uitdelen ervan te steunen in de belangrijkste Afrikaanse landen waar de onderneming actief is: Nigeria, Angola, Tsjaad, Kameroen en Equatoriaal Guinea.

In Europa werkt ExxonMobil samen met internationale organisaties om malaria onder beleidsmakers in het middelpunt van de belangstelling te plaatsen. In Nederland heeft de president-directeur van ExxonMobil Benelux, ir. Joost Van Roost, deelgenomen aan het door Malaria no More Nederland georganiseerd persevenement ter gelegenheid van Afrika Malariadag 2007. 'Het effectief bestrijden van malaria vereist een georganiseerde en gedisciplineerde aanpak', aldus Van Roost. Ik ben dan ook blij uitgenodigd te zijn op deze bijeenkomst, die aantoont dat tal van overheidsinstellingen, NGO's en bedrijven bereid zijn de handen ineen te slaan om de malariacrisis effectief aan te pakken.'

Concreet steunt de ExxonMobil Foundation de volgende projecten ter bestrijding en behandeling van malaria:

Safe Blood for Africa - opzetten van een veilig bloedtransfusiesysteem in Angola, Equatoriaal Guinea en Nigeria, ter bestrijding van door bloedinfectie veroorzaakte ziekten zoals malaria.

JHPIEGO - ontwikkelen van behandelingsmethoden voor met malaria geïnfecteerde zwangere vrouwen in Angola en Nigeria.

Medisend - uitbreiden van de medische zorg in Angola, Equatoriaal Guinea en Nigeria.

Africare - verbeteren van lokale volksgezondheidsprojecten, trainen van hulpverleners en verstrekken van medicijnen en geïmpregneerde klamboes in de Provincie Angola-Kwanza Sul.

Population Services International - bevorderen van het correct gebruik van klamboes, verstrekken van geregelde medische zorg aan zwangere vrouwen en directe plaatselijke hulp in Angola.

World Health Organization - assisteren van Angola en Tsjaad bij hun pogingen in aanmerking te komen voor de malariagiften van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Afrika Malariadag bestaat sinds 2000. Op 25 april van dat jaar tekenden Afrikaanse staatshoofden en regeringsleiders de Verklaring van Abuja, die tot doel heeft het aantal sterfgevallen als gevolg van malaria vóór het einde van dit decennium met de helft terug te dringen. Sinds dat jaar heeft ExxonMobil Afrikaanse lokale projecten met bijna 100 miljoen dollar gesteund. Daarmee is ExxonMobil de grootste niet-farmaceutische particuliere donor aan malariaonderzoek, -preventie en -bestrijding.