ChristenUnie


Regels voor cruiseschip en veerpont niet gelijkschakelen

Regels voor cruiseschip en veerpont niet gelijkschakelen

veerpont woensdag 25 april 2007 13:56 Straatsburg Het Europees Parlement heeft vanmiddag ingestemd met het verhogen van de aansprakelijkheidslimieten voor personenvervoerders in de binnenvaart. Hans Blokland betreurt dit: "Het voorstel kan de Nederlandse veerponten de das om doen".

De Commissie meent dat passagiers die over water reizen, dezelfde aansprakelijkheidsrechten moeten hebben. Volgens Blokland zijn er echter duidelijke verschillen tussen de zeevaart en de binnenvaart: "De binnenvaart heeft een andere structuur en kent andere risico's. Een gelijkschakeling van aansprakelijkheidsregime gaat hieraan voorbij en zadelt de binnenvaart waarschijnlijk met grote verzekeringskosten op. Deze kosten kunnen de levensvatbaarheid van de veerponten in gevaar brengen."

Bovendien heeft de binnenvaart zelf al maatregelen genomen om de rechten van passagiers te verbeteren. Hans Blokland: "Die ontwikkeling moet je stimuleren, niet frustreren." Hij heeft daarom herhaaldelijk aangegeven dat de aansprakelijkheid in de binnenvaart een aparte aanpak vereist: "Al tijdens de behandeling van het NAIADES-actieprogramma voor de binnenvaart heb ik een alternatieve behandeling van dit punt aangekaart. Helaas was er toen geen collega die daaraan wilde refereren. Wellicht had dat de huidige discussie vergemakkelijkt."

Hans Blokland is blij dat de stemming in de Raad anders is dan in het Parlement. Daar is een fors aantal landen tegenstander van de opname van de binnenvaart. "Ik heb goede hoop dat in het vervolg van het proces alsnog recht zal worden gedaan aan de binnenvaart."