LTO Noord


LTO Noord: landbouw in collegeprogramma onderbelicht.

Plannen provincie Zuid-Holland vallen tegen mbt landbouw LTO Noord: landbouw in collegeprogramma onderbelicht.

Het nieuwe college stelt nadrukkelijk dat de agrarische sector van groot belang is. LTO Noord waardeert dat de economische waarde van de sector erkend wordt evenals haar waarde voor het landschap maar is teleurgesteld in de wijze waarop dit in het nieuwe collegeprogramma tot uiting komt.

Het nieuwe college bestaande uit SGP/CU, VVD, PVDA en CDA heeft haar programma gepresenteerd onder het motto âduurzaam denken, dynamisch doenâ. In het programma wordt het economisch belang van de landbouw wel erkend maar vervolgens ontbreken adequate beleidsvoornemens om de primaire sector zowel economisch als als drager van het landschap te versterken.

In het programma wordt gesproken over de landbouw in relatie tot natuur en recreatie maar het woord structuurverbetering komt helaas niet in het programma voor. LTO Noord acht de versterking van de economische positie van de agrariërs noodzakelijk opdat alleen daarmee het voor de provincie belangrijke kenmerkende Zuid-Hollandse landschap behouden kan worden. De provincie vergeet een belangrijke stap aldus Foppe Haansra, provinciaal voorzitter van LTO Noord Zuid-Holland. Zonder landbouw verdwijnt het landschap.

De provincie ziet de landbouw vooral in relatie tot het welbevinden van burgers en als leverancier van gronden voor andere functies. Dit staat op gespannen voet met het perspectief voor agrarische ondernemers. Wel worden zaken genoemd die de economische productieomstandigheden van boeren bedreigen zoals de realisatie van 3500 hectare ten behoeve van groen en recreatie en de versnippering van het landschap door groen blauwe slingers.

LTO Noord wil op korte termijn met portefeuillehouder âGroen en Landelijk gebiedâ Joop Evertse (ChristenUnie/SGP) om de tafel gaan zitten opdat het niet alleen blijft bij duurzaam denken maar dat er ook daadwerkelijk het nodige gedaan wordt voor een dynamische agrarische sector.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Kristi Gansner, sr. Communicatieadviseur M 06 - 25 42 53 18

Peter van Arkel, LTO Noord, provinciaal secretaris Zuid-Holland, M 06 â 22 79 30 91

Woensdag 25 april 2007