Gemeente Breda

Breda presenteert jaarverslag 2006

Uitvoering Coalitieakkoord krijgt vorm

Het college van B&W heeft in 2006 een groot aantal afspraken uit het Coalitieakkoord in gang gezet. Dit blijkt uit het jaarverslag 2006 dat het college deze week heeft vastgesteld. In het jaarverslag is ook de jaarrekening opgenomen waarin het college verantwoording aflegt over de inkomsten en uitgaven van het afgelopen jaar. De totale uitgaven in 2006 waren EUR463 miljoen en er is in 2006 voor EUR46,1 miljoen geïnvesteerd. De accountant heeft de jaarrekening goedgekeurd. In het jaarverslag en de jaarrekening legt de gemeente verantwoording af over de prestaties en uitgaven in relatie tot de beleidsvoornemens.

De gemeenteraad bespreekt het jaarverslag in de raadsvergadering van 7 juni.

Afspraken uit Coalitieakkoord

Het college is in april 2006 aangetreden en heeft al een aantal afspraken uit het Coalitieakkoord in gang gezet. Communicatie en dienstverlening zijn daarin belangrijke thema's. Zo is gestart met een betere bereikbaarheid van de gemeente via internet, zijn de publieksbalies toegankelijker geworden en wordt gekeken naar het vereenvoudigen en zo mogelijk afschaffen van vergunningen. Ook is in 2006 de voorbereiding van de WMO afgerond zodat daar in januari 2007 voortvarend mee kon worden gestart. Het Fonds Maatschappelijke Ontwikkeling heeft vorm gekregen en zal in 2007 een aantal concrete projecten vanuit de bevolking opleveren.

Daarnaast is het Masterplan `Ruimte voor samen Scholen' opgesteld. Door samenwerking tussen schoolvormen en onderwijsvernieuwing zullen minder kinderen tussen wal en schip vallen. Het college heeft twee nieuwe programma's in het leven geroepen, voor (inter)nationale profilering van Breda en voor regionale samenwerking als economische motor.

Het derde perron is in 2006 aangelegd voor de ontvangst van de HSL shuttle. De werkzaamheden aan De Nieuwe Mark zijn vergevorderd en de Tolbrug en Hogebrug zijn inmiddels open voor verkeer. Het gemeentebestuur heeft de wijkontwikkeling hoog op de agenda gezet. In Heuvel is het woningbouwproject Carré Molière opgeleverd, in Noordoost lopen initiatieven als Werken aan de Wijk en het pleinenproject en aan de ontwikkeling van de Brede Scholen in die wijken wordt hard gewerkt. Voor Driesprong bereidt het college een structuurvisie voor die richting gaat geven aan bouwinitiatieven met veel ruimte voor inbreng van bewoners. In Teteringen zijn na afronding van de MER drie ontwerpbestemmingsplannen in procedure gebracht en in Breda Oost zijn MER procedures in volle gang .

Financiële verantwoording

De totale uitgaven in 2006 waren EUR463 miljoen en er is in 2006 voor EUR46,1 miljoen geïnvesteerd. Ten opzichte van de Begroting 2006 is er een positief resultaat van EUR24,4 miljoen. De afwijkingen komen onder meer door de herkapitalisatie van Intergas, een superdividend van de Bank Nederlandse Gemeenten en lagere kosten van de uitvoering van de Wet voorzieningen gehandicapten (respectievelijk EUR8,5 miljoen, EUR2,3 miljoen en EUR2 miljoen ten gunste van algemene reserve). Het college zal bij de behandeling van de Kadernota een voorstel doen voor de verdeling van het budgetresultaat. De accountant heeft de jaarrekening goedgekeurd en een rechtmatigheidsverklaring afgegeven.

Van het jaarverslag is een brochure verschenen met een samenvatting van de resultaten. De brochure is verkrijgbaar bij de informatiebalie in het Stadskantoor en bij de bibliotheken. Het jaarverslag en de brochure zijn te dowloaden via www.breda.nl.

Breda, 25 april 2006

Te downloaden:

* 10819_JV_06_FINAL_Internet_new.pdf

* impressie jaarverslag Breda_in_2006.pdf