Provincie Zuid-Holland

Vergadering Gedeputeerde Staten 24 april 2007

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 24 april. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder Stateninformatie.

Vaststelling streekplanherziening Zuid-Holland Oost De vierde partiële herziening van het streekplan Zuid-Holland Oost voor de Driehoek Benthuizen gaat om het uitplaatsen van sportcomplexen uit de bebouwde kom van Zoetermeer-Oosterheem en Benthuizen. Deze uitzondering maakt realisering van een deel van het Bentwoud mogelijk en is conform eerder gemaakte samenwerkingsovereenkomsten met de betrokken gemeentes. GS vragen Provinciale Staten (PS) hiermee in te stemmen.

Vaststelling streekplanherziening Oude Rijnzone
Deze derde partiële streekplanherziening is de formele vertaling op hoofdlijnen van de Transformatievisie Oude Rijnzone in een ruimtelijk kader. Het beleid van streekplan Oost blijft in principe vigeren, de veranderingen betreffen contouraanpassingen voor de verstedelijking in de Transformatievisie en nieuw beleid. Het nieuwe beleid behelst de introductie van de legenda-eenheden "ontwikkelingsgebied groene functies"en "revitaliseringszone rivieroevers". Vooral het kaartbeeld van het streekplan gaat veranderen.Daarbij is het principe van de verevening opgenomen: verstedelijking moet in financiële zin bijdragen aan de realisatie van groenprojecten, de wateropgave en infrastructuur.

Toetsing calamiteitenplan
Waterschappen zijn verplicht om calamiteitenplannen op te stellen, de provincies zijn belast met de beoordeling daarvan. Daarvoor wordt een toetsingskader gehanteerd. GS sturen een brief naar Rijkswaterstaat waarin de resultaten van de laatste toetsing van de calamiteitenplannen van het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard, het waterschap Hollandse Delta en het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht uiteengezet zijn.

Vragen over kadeverzwaring
Statenlid A. Bakker (GroenLinks) heeft vragen gesteld over de kadeverzwaringswerkzaamheden van het Hoogheemraadschap van Delfland aan de Commandeurskade in Midden-Delfland. De vragensteller wil weten of het college van GS bekend en betrokken is bij dit plan en of er rekening is gehouden met het karakteristieke onderdeel van het landschap dat de dijk vormt. In de beantwoording geven GS aan dat zij bekend zijn met dit voornemen van het Hoogheemraadschap, maar dat het geen wettelijke taak is van de provincie. Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft laten weten dat er gezocht wordt naar een zo goed mogelijke landschappelijke inpassing van de kadeverbetering in de omgeving. Delfland gaat samen met de gemeente Midden-Delfland, bewoners en belangenorganisaties alternatieven met maatwerkoplossingen uitwerken van het voorlopige ontwerp.

Het volledige antwoord op PS-vraag 2071 staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje Stateninformatie.

Bevoegdheden bodembescherming van provincie naar gemeente Delft De provincie Zuid-Holland delegeert per 1 mei 2007 bevoegdheden op grond van de Wet bodembescherming (Wbb) naar de gemeente Delft. Deze delegatie sluit aan op het beleid van het Rijk om de uitvoering van taken en bevoegdheden neer te leggen op het meest doelmatige schaalniveau. De gemeente Delft oefent per 1 mei in het stedelijk gebied de bevoegd gezagtaken uit namens de provincie. Bevoegdheden die worden overgedragen zijn het beoordelen van en nemen van besluiten op meldingen voor onderzoeken, saneringsplannen, evaluatierapporten en nazorgplannen en toezicht en handhaving op saneringen. Ook de inzet van het juridische instrumentarium om de aanpak van de sanering af te dwingen, aanpak van nieuwe gevallen van bodemverontreiniging en de aanpak van bedrijfsterreinen en toepassing van de subsidieregeling bij de sanering van bedrijfsterreinen worden aan de gemeente overgedragen. De provincie behoudt vanwege haar regisseursrol de taken en bevoegdheden in het landelijk gebied. Alle meldingen en vragen met betrekking tot bodemverontreiniging kunnen vanaf 1 mei bij de gemeente worden ingediend. Indien de desbetreffende locatie in het landelijk gebied is gelegen zal de gemeente de melding of vraag doorsturen naar de provincie. Subsidies

Aan de gemeente Oud-Beijerland is een subsidie toegekend van maximaal 141.056 euro voor het BDU - project 'Fietspad Strijen-Oud Beijerland (spaarproject)'; Aan de ISGO (Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Goerree-Overflakkee) is een startsubsidie toegekend van 400.000 euro ten behoeve van het Collectief Vraagafhankelijk Vervoer; Aan het Internationaal Molensymposium 2007 is een subsidie toegekend van 11.285 euro; Aan de Koninklijke Nederlandse Zwembond is een subsidie toegekend van 15.672,30 euro voor het project in de vorm van een expositie 'De geschiedenis van de zwemsport' in de bibliotheek Den Haag; Aan de Stichting Landschapsbeheer Zuid-Holland is een subsidie toegekend van 50.000 euro voor het project 'Ondernemingsplan 2007-2009'. Last onder dwangsom
Bij overtredingen van wet- en regelgeving kan de provincie een 'last onder dwangsom' opleggen.

Tropicana Exploitatie B.V. te Rotterdam krijgt een last onder dwangsom opgelegd wegens verschillende overtredingen, met name onvoldoende reinheid en onvoldoende onderhoud binnen de badinrichting. AVR Afvalverwerking B.V. krijgt een last onder dwangsom opgelegd wegens overtreding van de Wet Milieubeheer. Het betreft het niet zo spoedig mogelijk melden van een ongewoon voorval. Versluys en Zn B.V. krijgt een last onder dwangsom opgelegd wegens overtreding van artikel 8.1, eerste lid van de Wet Milieubeheer(illegale verandering van de inrichting).