Lokaal akkoord arbeidstijden brandweer
Maastricht voert lokaal akkoord arbeidstijden brandweer onverkort uit
Op 5 februari jl heeft het College van B&W met de vakbonden bijgaand lokaal akkoord inzake de arbeidstijden brandweer afgesloten. Op dat moment was de uitkomst van het proefproces Nies nog niet bekend. Tot eind januari volgde de Gemeente Maastricht het advies van de VNG, dat luidde de uitkomst van dit proces af te wachten alvorens een akkoord te sluiten.
Eind januari was het college echter van mening dat het geen uitstel meer kon lijden. De periode van onzekerheid voor de brandweermedewerkers begon ontoelaatbare vormen aan te nemen. Het college wilde hiervoor niet langer verantwoordelijkheid nemen en besloot anticiperend op de uitkomst van het proces Nies te werken aan de totstandkoming van een akkoord met als resultaat overeenstemming op 5 februari jl. De geschatte uitkomst van het proces was hierbij wel de maatstaf, op deze wijze toch het advies van de VNG zover als mogelijk opvolgend.
Vervolgens werd ongeveer een maand later onverwacht het landelijk "Onderhandelaarsakkoord arbeidstijden brandweer 7 maart 2007" door het CvA en vakorganisaties gesloten. Dat, naar al snel bleek, substantieel afwijkt van het door de Gemeente Maastricht gesloten lokaal akkoord.
Het College van B&W wenst onverkort uitvoering te blijven geven aan hetgeen in het lokaal akkoord is afgesproken. En wel om de volgende redenen:
* Het lokaal akkoord is volgens de regels van het spel tot stand gekomen
* Het overleg met vakorganisaties daalt sterk in waarde wanneer lokaal gemaakte afspraken, zeker wanneer het onderwerpen betreft die normaliter tot het lokale domein behoren, door een centraal akkoord ingehaald kunnen worden.
* Het college heeft kritiek op de gevolgde procedure bij de totstandkoming van het centraal akkoord. In afwijking van hetgeen in het reglement van het CvA (College van Arbeidszaken VNG) is vastgelegd, is het principe dat de VNG-leden terzake het te voeren arbeidsvoorwaardenbeleid vooraf worden geraadpleegd, niet toegepast.
* De afwijking in het landelijk akkoord is direct noch indirect herleidbaar tot de inhoud van de uitspraak in het proces Nies.
* Het centraal akkoord heeft zware financiële consequenties. Het zou de Gemeente Maastricht ¤ 188.000,- meer kosten.
Gemeente Maastricht