Gemeente Zandvoort


Nieuwe vacaturebank helpt Zandvoortse werkzoekenden

(25 april 2007)

Een nieuwe website -een digitale vacaturebank- moet het aanbod van werk gerichter matchen met de vraag naar werk in Zandvoort. Dat is nodig, zo meent de Rotaryclub Zandvoort, die het initiatief heeft genomen tot het opzetten van deze website. Rotaryvoorzitter Maarten van Wamelen: 'Onderzoek leerde dat er gemiddeld ruim 300 mensen werkzoekend zijn in Zandvoort en dat deze mensen meestal gebruik maken van een werkeloosheidsuitkering.'

Schakels
De Rotary Zandvoort werkte nauw samen met de gemeente en Paswerk. Twee belangrijke 'schakels' in het zoeken (en ook vinden) van werk. De gemeente heeft het hele traject van bij de gemeente aangemelde werkzoekenden in het kader van de Wet Sociale Werkvoorziening uitbesteed aan Paswerk, die de begeleiding van deze mensen doet. Paswerk helpt werkzoekenden met bij- of omscholing en begeleidt ze, als dat nodig is, naar een nieuwe job.

Passend
In Zandvoort zijn ruim 100 bedrijven geregistreerd die regelmatig bij de Gemeente Zandvoort vacatures aanbieden. Rotaryclub Zandvoort treedt op als intermediair, inventariseert bij de Zandvoortse bedrijven en helpt om vacatures op de website te plaatsen. De Vacaturebank past ook precies in de doelstellingen die de Rotary heeft. De Rotary probeert vanuit een servicegedachte mensen direct hulp te bieden of mensen weer op weg te helpen. En deze Vacaturebank is daar een goed voorbeeld van; partijen bij elkaar brengen en daardoor mensen helpen.

Initiatief van Rotaryclub Zandvoort
Toen Rotaryvoorzitter Maarten van Wamelen vorig jaar, op een bijeenkomst van het Maatschappelijk Betrokken Ondernemen overleg, van de toenmalige directeur van Center Parcs hoorde dat er genoeg banen in Zandvoort ter beschikking waren, maar dat deze niet ingevuld konden worden, bleef hem dat dwars zitten. "Ja, die opmerking bleef maar in mijn gedachten terugkomen", zegt hij, "ik vond dat eigenlijk heel raar, want wat is er nu mooier dan werken in je eigen woonplaats? Dicht bij huis; geen urenlange files en op de fiets naar je werk... Werk zoeken en werkaanbod in Zandvoort..., dat moet toch bijeen te brengen zijn? En daar ben ik mee aan de gang gegaan”

Gemeente Zandvoort en Paswerk
Toen bleek dat de Gemeente Zandvoort en Paswerk ook enthousiast waren over het idee om een centrale database te maken, waarin werkaanbod en werkzoekenden elkaar konden vinden, werd er een werkgroepje geformeerd om dit meer vorm te geven. "Deze werkgroep, bestaande uit de Rotary, de Gemeente en Paswerk is zeer voortvarend aan de gang gegaan en heeft dit project met elkaar in korte tijd gerealiseerd", zegt wethouder Gert Toonen.

Hans Verweij, Projectleider Arbeidontwikkelcentrum bij Paswerk, is er bijzonder snel in geslaagd om met de IT-afdeling een centrale database te bouwen, waarin werkgevers hun vacatures kunnen plaatsen en waarin werkzoekenden kunnen zoeken naar werk in Zandvoort. "Er wordt eerst gekeken of mensen uit de database van Paswerk weer aan het werk geholpen kunnen worden, al dan niet met begeleiding, omdat deze mensen vaak moeilijker aan het werk komen. Zit daar niemand voor de functie bij of lukt dat niet dan wordt de vacature binnen 2 weken toegankelijk voor iedereen die inlogt op de website", aldus Verweij. Op deze manier ontstaat een mooie situatie. Er wordt eerst gekeken naar mensen die wat moeilijker weer aan het werk komen en daarnaast kan iedereen die graag in Zandvoort wil werken via de website ook zoeken naar werk in Zandvoort.

Werkgevers
De Zandvoortse bedrijven zullen binnenkort door de leden van de plaatselijke Rotary worden benaderd, om het project kenbaar te maken en uitleg te krijgen hoe gemakkelijk het is om vacatures te plaatsen en wellicht snel een Zandvoortse werknemer te vinden. De Rotary zal zorgen dat de vacatures op de website worden geplaatst.Voor de Zandvoortse bedrijven is het natuurlijk ook een goede zaak dat ook werkzoekenden uit Zandvoort hen gemakkelijk kunnen bereiken.

Een werknemer uit de eigen woonplaats is doorgaans meer betrokken bij een plaatselijke onderneming; zijn makkelijk en snel oproepbaar, etc. "Vooral ook voor de strandpachters kan dit een groot voordeel zijn. In het zomerseizoen komt het nogal eens voor dat werknemers, als het ineens zeer druk is, worden opgeroepen om snel bij te springen. Dan is het natuurlijk zeer effectief als dit een werknemer uit Zandvoort is", aldus wethouder Toonen.

Website
De database is via een website voor iedereen toegankelijk via de website van de Gemeente Zandvoort www.zandvoort.nl. Daar kan men klikken op "Werken in Zandvoort". Aangezien de leden van de Rotary nu zullen gaan starten met het bezoeken van alle Zandvoortse bedrijven, zullen de komende tijd dus steeds meer Zandvoortse vacatures op de website te vinden zijn. Het is dus raadzaam hier regelmatig op te kijken.

"De Vacaturebank is nu precies wat we wilden bereiken. Partijen bij elkaar brengen en daardoor mensen helpen. Dat past ook precies in de doelstellingen die we als Rotary hebben, zegt Maarten van Wamelen, "we proberen vanuit een servicegedachte mensen direct hulp te bieden of mensen weer op weg te helpen. En deze Vacaturebank is daar een goed voorbeeld van".

Interesse?
Ga naar de Werken in Zandvoort-site.

Vacature aanbieden?
Werkgevers die nu al beschikbare vacatures hebben, kunnen per email een bericht sturen aan de voorzitter Rotaryclub Zandvoort - Maarten van Wamelen. Deze bedrijven worden dan binnenkort bezocht om de benodigde informatie te verzamelen.