SGP


SGP » jongeren >>
24 - 04 - 07 | Van der Vlies stelt vragen over vergunning abortusboot

De SGP heeft vanmiddag mondelinge vragen gesteld aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de vergunningverlening aan Women on waves om abortussen op volle zee uit te voeren. De antwoorden waren erg teleurstellend. De staatssecretaris verschuilt zich achter de Raad van State en de Inspectie. Zij gebruikt haar juridische mogelijkheden niet om deze abortusexport te voorkomen.

MdV. Precies zes jaren na de eerste vergunningaanvraag van de Stichting Women on Waves een nieuw hoofdstuk aan deze droevig stemmende geschiedenis. Het bericht dat de staatssecretaris de betwiste vergunning gisteren afgegeven heeft, heeft mijn fractie pijnlijk getroffen. Mijn fractie had én heeft grote bezwaren tegen het streven van deze stichting. Het bestaan van abortus in Nederland is al verdrietig genoeg. Abortus als âexportartikelâ is een vorm van ongewenste buitenlandse bemoeizucht. De Raad van State vond het afstandscriterium van maximaal 25 kilometer tot het Slotervaartziekenhuis onvoldoende gemotiveerd. Juist van een staatssecretaris van dit kabinet hadden wij verwacht dat de juridische mogelijkheden om uitvaren te voorkomen gebruikt zouden zijn. Waar politieke wil is, is een juridische weg.

Mijn vragen zijn de volgende:

1. Dit besluit is politiek onverstandig. Is het een kabinetsstandpunt of een zelfstandige beslissing? Waarom heeft zij bij dit gezien de voorgeschiedenis gevoelige thema de Kamer niet zorgvuldig op de hoogte gesteld?

2. Waarom is niet gekozen voor een betere motivering van het afstandscriterium om op die manier uitvaren tegen te blijven houden?
3. Is de zeven wekengrens wel te handhaven?
4. Hoe kan voldaan worden aan de gezondheids â en veiligheidsoverwegingen bij complicaties â het doel van het omgevingscriterium? Bijvoorbeeld bloedingen en dergelijke?
5. Denkt de staatssecretaris dat de vijf aanvullende eisen ook echt zullen werken? Die zijn toch niet realiseerbaar?
6. Waarom kiest de staatsecretaris niet daadkrachtig voor wijziging van het besluit WAZ, omdat de regels niet duidelijk blijken te zijn? De bedoeling van de wet moet immers gewoon gehandhaafd worden?

Reactie in tweede termijn:
Voorzitter, wij zijn diep teleurgesteld over het besluit en de antwoorden. Hebben we nu echt niets beters te bieden aan andere landen om onze naamsbekendheid te vergroten? Denkt de staatssecretaris nu echt dat zij hiermee âde zaakâ in de hand heeft? Naleving van de voorwaarden is toch onmogelijk? Effectieve controle gaat gewoon niets worden. Wij roepen de staatssecretaris op dit besluit te herroepen en ook het besluit WAZ te verduidelijken. Juridisch kàn het anders, politiek móet het anders. De Abortuswet is niet bedoeld voor dit soort zendingsactiviteiten. Het is erg teleurstellend dat zij het kabinet niet heeft gekend in deze kwestie. Kan de staatssecretaris in het licht van het regeerakkoord komen met een kabinetsstandpunt tot wijziging van de regels? Wil de staatssecretaris zich uit volle overtuiging afzetten tegen deze abortusexport? Anders is het ronduit een beschamende vertoning!
Van der Vlies stelt vragen over vergunning abortusboot