Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Werkbezoek Staatssecretaris Bijleveld aan CG-Raad

Lees de gehele pagina voor of selecteer een gedeelte van de tekst om t e laten voorlezen

Op 25 april bracht Ank Bijleveld, staatssecretaris van Binnenlandse Zaken, een werkbezoek aan de CG-Raad. Het werd een geanimeerd bezoek.

De staatssecretaris sprak enthousiast en met kennis van zaken met alle aanwezigen. Drie onderwerpen passeerden de revue: de administratieve lasten die mensen met een handicap of chronische ziekte ervaren, de toegankelijkheid van de stemlokalen en het stemproces, en de toegankelijkheid van internet.

Eindeloze indicatie

Staatssecretaris Bijleveld luistert vol aandacht Drie ervaringsdeskundigen vertelden waar zij tegenaan lopen en wat er beter kan. Maurice Wiegman bijvoorbeeld. Hij wees op de eindeloze rij indicatiegesprekken die hij moet voeren om zaken als een rolstoel, een voorziening in huis, scholing en dergelijke geregeld te krijgen. "Eén loket voor alle indicaties en regelzaken zou mij ontzettend veel tijd schelen. Tijd waarin ik iets met mijn gezin kan doen. Het moet toch mogelijk zijn om mijn gegevens in de computer op te slaan, zodat ik niet vijftien keer hoef uit te leggen dat mijn ziekte niet overgaat." Herkenbaar, aldus de staatssecretaris. Zij sprak over de initiatieven voor één persoonlijke internetpagina, waarop alle gegevens van iemand gebundeld kunnen worden. Ook meldde zij dat het ministerie werkt aan een manier om de hele gang van zaken rond indicatiestelling minder ingewikkeld te maken.

Roel van Houten Maurice Wiegman Ton van Weerdenburg

De drie ervaringsdeskundigen: Roel van Houten, Maurice Wiegman en Ton van Weerdenburg

Zelfstandig meedoen

Ook de andere onderwerpen kwamen kort maar helder aan bod. De CG-Raad, bij monde van directeur Ad Poppelaars, benadrukte het belang voor mensen om zelfstandig mee te kunnen doen in de samenleving. Dat betekent ook toegankelijk internet, zelfstandig kunnen stemmen, het kunnen bijwonen van politieke bijeenkomsten en veel minder administratie voor burgers met een handicap of chronische ziekte.

Brochure

Tot slot overhandigde Ad Poppelaars het eerste exemplaar van de brochure 'Gelijke rechten, gelijke kansen' aan de staatssecretaris. (klik hier)

(Geplaatst: 25 april 2007, foto's: Renate Beense)

---