VVD


25-4-2007

VVD: "Genezing patiënten gaat voor politiek punten scoren"


- Ethiek geneesmiddelen voor geavanceerde therapie blijft verantwoordelijkheid lidstaten-

Het Europees Parlement heeft vandaag de voorstellen verworpen om de ontwikkeling van geavanceerde medische therapieën te onderwerpen aan geharmoniseerde Europese ethische normen, met 289 stemmen voor en 362 tegen.

VVD-Europarlementariër Jules Maaten: "Ethische overwegingen blijven voorbehouden aan de lidstaten, en zo hoort het ook. Het gaat om het genezen van patiënten, niet om politiek punten scoren. Willen we baanbrekend onderzoek stimuleren zoals de behandeling van borstkanker met levende cellen, of het kweken van eigen huidcellen voor huidtransplantatie bij slachtoffers van verbranding, dan moeten we het niet opzadelen met Europese beperkingen.

Vandaag is in het Europees Parlement de richtlijn ´Geneesmiddelen voor geavanceerde therapie´ aangenomen. Naast een compromis pakket werd vanmiddag een tiental 'ethische' amendementen op het rapport in stemming gebracht die vanuit Europa o.a. een verbod willen leggen op geneesmiddelen die afgeleid zijn van menselijke stamcellen of van menselijk-dierlijke hybriden.

De richtlijn voorziet in een gecentraliseerde Europese vergunningprocedure voor het in de handel brengen van medische producten, waardoor bedrijven rechtstreekse toegang krijgen tot de Europese markt en niet in iedere lidstaat een vergunning hoeven aan te vragen. De geharmoniseerde markttoegang moet de concurrentiekracht van Europese bedrijven versterken en op termijn een hoger niveau van gezondheidszorg opleveren.

Geavanceerde therapieën zijn bijzonder innovatieve medische producten die zijn gebaseerd op genen (gentherapie), cellen (celtherapie) of weefselmanipulatie. Deze geavanceerde therapieën maken revolutionaire behandelingsmethodes mogelijk van ziektes en letsel, zoals kanker, de ziekte van Parkinson, brandwonden of ernstige beschadigingen van het kraakbeen. Voor het vandaag in eerste lezing aangenomen compromis pakket was al overeenstemming met de Raad bereikt, zodat de richtlijn nu gelijk voor implementatie naar de lidstaten gaat.