Ingezonden persbericht


Persbericht

25 April 2007

Aansprakelijkheid passagiersvervoer in de binnenvaart

Na een meerderheid in de transportcommissie heeft nu ook een meerderheid in Europees Parlement gestemd tegen het opnemen van de binnenvaart in een nieuwe Europese aansprakelijkheidsregeling voor passagiersvervoer. CDA-Europarlementariƫr Corien Wortmann-Kool:" De binnenvaart opnemen in een aansprakelijkheidsregeling die speciaal ontworpen is voor de zeevaart, is een fout signaal naar de binnenvaartsector. Ik ben dan ook blij dat een meerderheid in het Parlement mijn amendementen om de binnenvaart uit de richtlijn te houden, heeft gesteund."

Het vervoer van passagiers over binnenwateren is van een totaal andere orde dan de zeevaart. De Commissie en de rapporteur wilden de tarieven voor vergoeding bij ongelukken op zee toepassen op de binnenwateren. Binnenvaartondernemers zouden vervolgens torenhoge verzekeringspremies moeten gaan betalen, voor een risico dat nauwelijks bestaat. Wortmann- Kool: " Het risico van een cruiseschip of olietanker op volle zee is niet te vergelijken met het risico van een rondvaartboot in de haven van Rotterdam of een cruiseschip op de Donau. De binnenvaart kun je in dat perspectief beter vergelijken met een touringcar of een trein."

In de binnenvaart zijn de rechten voor passagiers nu keurig gewaarborgd. Men is nu in CCR-verband bezig deze afspraken voor aansprakelijkheid aan te passen aan hogere limieten en uit te breiden naar een groter dekkingsgebied in Europa. Wortmann-Kool: " Dat er een Europese aansprakelijkheidsregeling moet komen voor vervoer van passagiers in de binnenvaart, daar zijn we het met zijn allen over eens. Alleen moet dit niet gebeuren door de binnenvaart op te nemen in wetgeving die speciaal gemaakt is voor de zeevaart".

In de Raad is er weinig steun voor het voorstel voor opname van de binnenvaart in de richtlijn en zij lijkt nu eerder een bondgenoot op dit punt te worden dan de Commissie. Wortmann- Kool: "Commissaris Barrot heeft mij als rapporteur van het Naiades rapport in de plenaire vergadering in december stellig toegezegd dat de binnenvaart speciale aandacht zal krijgen in Europa. Dat moet hij ook waarmaken in deze regelgeving "

Meer informatie:
Corien Wortmann, tel: 0031 646 357 257

---- --