Partij van de Arbeid

Den Haag, 25 april 2007

PvdA eist plan van aanpak om aantal medische missers sterk terug te dringen

De PvdA heeft geschokt kennis genomen van de uitkomst van het rapport van de Orde en de NPCF waaruit blijkt dat er in Nederlandse ziekenhuizen jaarlijks minstens 1735 mensen overlijden door fouten van artsen en verpleegkundig personeel.

De PvdA wil haar waardering uitspreken voor het feit dat de Orde van Medisch specialisten naar deze misstand een onderzoek heeft ingesteld. De conclusie dat de medische missers het gevolg zijn van foute diagnoses, verkeerde of onjuist toegediende medicijnen en slordig bijgehouden dossiers, bevestigt het beeld dat ook naar voren kwam uit het rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg over de preoperatieve fase en de verklaring van de brancheorganisatie voor medische bedrijven over ziekenhuispersoneel dat niet goed op de hoogte is hoe medische apparatuur moet worden bediend. Recentelijk is ook gebleken dat in Nederlandse ziekenhuizen medische missers worden gemaakt door overbelasting van arts-assistenten of door gebrekkige samenwerking tussen arts-assistenten en opleiders.

De PvdA vindt deze uitkomsten onaanvaardbaar en is van mening dat het aantal mensen dat jaarlijks overlijdt en de ernstige gevolgen die patiënten door fouten van artsen en verpleegkundig personeel ondervinden, met kracht moet worden teruggedrongen. De PvdA is er van overtuigd dat deze vermijdbare fouten kunnen worden teruggedrongen door een verplichtend plan van aanpak. De PvdA verwacht van de minister op de kortst mogelijke termijn een dergelijk plan van aanpak. Ook bij het terugdringen van het aantal verkeersslachtoffers is dit succesvol gebleken. De verantwoordelijkheidsverdeling tussen verpleegkundigen en specialisten en tussen de hulpverleners en het management dient met spoed beter worden afgebakend.

De PvdA is daarnaast van mening dat alle zaken die het management van het ziekenhuis belasten, zoals experimenten met winstgevendheid zoals recentelijk voorgesteld door de NZa, niet aan de orde kunnen zijn totdat de kwaliteit van zorg in ziekenhuizen is verbeterd. Tevens dient de opvang aan slachtoffers van medische fouten te worden verbeterd en dienen zorgverzekeraars contractueel het terugdringen van het aantal medische missers van ziekenhuizen vast te leggen. De PvdA wil terug naar zorg die gericht is en blijft op het object van de zorg: de patiënt. De kwaliteit van de zorg, de tevredenheid van de patiënt en de motivatie van de professionals dienen daarbij centraal te komen staan.



Partij van de Arbeid