IGZ lanceert campagne: voorkom schade, werk veilig

25.04.2007 / 12:58 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Inspectie gezondheidszorg

Inspectie gezondheidszorg

Woensdag 25 april 2007


1.735 vermijdbare sterfgevallen in ziekenhuizen in 2004, interventies noodzakelijk.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg wil het aantal vermijdbare doden dat in ziekenhuizen valt drastisch verlagen. Het vermijdbare dodental van 1.735 is lager dan aanvankelijk werd gevreesd, maar toch vindt Inspecteur-generaal Gerrit van der Wal het cijfer onaanvaardbaar, vooral omdat we weten wat we eraan kunnen doen.

'Het is goed dat we nu eindelijk cijfers hebben uit eigen Nederlands onderzoek en ons niet langer hoeven te baseren op buitenlandse studies. Internationaal gezien doet Nederland het relatief niet slecht. Maar toch is er geen reden voor zelfgenoegzaamheid. Ter vergelijking: het aantal mensen dat dagelijks in ons land onnodig en dus vermijdbaar overlijdt door de wijze waarop we zorg verlenen in ziekenhuizen, is twee keer zoveel als door ongelukken in het verkeer. En daar besteden we jaarlijks dertig miljoen aan om dat sterftecijfer omlaag te brengen,' aldus Inspecteur-generaal Van der Wal.

De landelijke campagne om gezondheidsschade (sterfgevallen en blijvende gezondheidsschade) omlaag te brengen bestaat uit het in alle ziekenhuizen toepassen van een aantal bewezen effectieve verbeterinterventies. Van der Wal : 'Aangetoond is dat veel ziekenhuisinfecties te voorkomen zijn door consequent de infectiepreventierichtlijnen toe te passen, die we allang kennen. Ook het normaal toepassen van richtlijnen om longontstekingen te voorkomen bij beademingspatiënten op de intensive care voorkomt veel onnodige sterfte. Zo zijn er nog een aantal betrekkelijk simpele bewezen effectieve interventies die onnodige sterfte en schade voor de patiënt kunnen voorkomen, zoals ook een 'time out procedure' vóór het begin van een operatie: dit voorkomt bijvoorbeeld links-rechts verwisselingen'.

Naast het aantal vermijdbare doden van 1.735, liepen er in 2004 van de ruim één miljoen opgenomen patiënten 76.000 van hen gezondheidsschade op. Bij 30.000 patiënten was deze schade met onze huidige kennis vermijdbaar. Zesduizend patiënten liepen blijvende schade op. Dit blijkt uit een studie van het NIVEL en EMGO Instituut in opdracht van de Orde van Medisch Specialisten.

De tijden van vrijblijvendheid zijn volgens prof. dr. Gerrit van der Wal voorbij: 'De inspectie gaat handhaven. De IGZ heeft patiëntveiligheid al een aantal jaren als prioriteit nummer één op haar lijstje staan, dat zal de komende jaren nog duidelijker zichtbaar worden.'


-0-0-0-