Gemeente Rotterdam

Nr. 77
25 april 2007

Uitspraak Raad van State: bestemmingsplan Polder Zestienhoven is onherroepelijk

Nieuwbouw in Park Zestienhoven wordt voortgezet

De Raad van State heeft vandaag de schorsing van het bestemmingsplan Polder Zestienhoven opgeheven. Aanvullend onderzoek heeft aangetoond, dat de prognoses voor de luchtkwaliteit voldoen aan de grenswaarden conform het Besluit Luchtkwaliteit 2005. Dit betekent dat de nieuwbouw van circa 1800 woningen, vernieuwing van het park, aanleg van een nieuw sportcomplex en een klein bedrijventerrein, voortgezet kan worden. Wethouder Hamit Karakus (Wonen en Ruimtelijke Ordening) is erg blij met de uitspraak: "De bouw van deze woningen levert een belangrijke bijdrage aan onze doelstelling om een gevarieerder aanbod op de woningmarkt te realiseren. Rotterdam moet een aantrekkelijke woonstad zijn voor iedereen, jong en oud, student, starter en zeker ook het gezin."

Aan de slag
De schorsing heeft geleid tot vertraging van een jaar. De gemeente gaat aan de slag om die vertraging zo veel mogelijk in te halen. Op korte termijn wordt voor drie bouwplannen in de Vijverbuurt een bouwvergunning aangevraagd. De verkoop van deze woningen zal in het aanstaande najaar van start gaan. Ook de 33 vrije kavels in de Vijverbuurt gaan aan het eind van de zomer in de verkoop. Daarnaast wordt een begin gemaakt met de grondwerkzaamheden in het oostelijk deel van het park. In dit gedeelte zal ook een drietal 'Buitenplaatsen' komen. Dit is een voor Rotterdamse nieuwbouw uniek ontwerp, dat het gebied een nieuw aanzien geeft van rijk en groen wonen.

Vernieuwing park
De komende winter beginnen de werkzaamheden in het park. In de afgelopen periode is een ontwerp gemaakt voor het park. Het hertenkamp zal vernieuwd worden, de vijver zal worden vergroot, er komen nieuwe speel- en rustplekken, nieuwe fiets- en wandelpaden, een ruiterroute, een gedeelte 'sportbos' en een gedeelte 'ecologisch bos'.

Schieveen
De uitspraak van de Raad van State is een opsteker voor andere plannen, die te kampen hebben met vergelijkbare situaties. Voor het natuur- en businesspark Schieveen wordt op korte termijn uitspraak verwacht.