Colo, vereniging kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven


2e kans beroepsonderwijs

Jaarlijks verlaten ruim 35.000 jongeren het onderwijs zonder over een startkwalificatie (beroepsonderwijs-, havo- of vwo-diploma) te beschikken. Vooruitzicht voor hen is veelal langdurige of frequente werkloosheid, een gebrekkig ontwikkelingsperspectief in het arbeidsproces en mogelijk zelfs criminaliteit.

Doel 2e Kans Beroepsonderwijs.
Heel simpel:meer jongeren aan het werk en meer financiële voordelen voor werkgevers. De 36 grootste gemeenten van Nederland willen nog tot mei 2007 ruim 13.000 jongeren tussen de 16 en 23 jaar zonder werk en zonder (v)mbo-diploma via 2e Kans Beroepsonderwijs aan een leerbaan helpen. Het gaat om jongeren die ingeschreven staan bij CWI, de school de rug hebben toegekeerd, een uitkering hebben of bij geen enkele instantie bekend zijn.
2e Kans Beroepsonderwijs richt zich nu op werkgevers. Het aanbieden van een een leerbaan wordt aantrekkelijker gemaakt zodat werkloze jongeren een startkwalificatie kunnen behalen.

Iedereen wint bij deze aanpak
Voor de jongere biedt het werkervaring, een diploma en salaris. De gemeenten krijgen minder jongeren met een uitkering en voor de werkgevers biedt het goedkoop en goed opgeleid personeel.

Meer informatie: http://jeugdwerkloosheid.szw.nl/ Tip: abonneer je op de digitale Nieuwsbrief van de Taskforce Jeugdwerkloosheid. http://www.jeugdwerkloosheid.nl/ De Taskforce heeft ook een boekje gepubliceerd met de ins en outs van het 2e Kans Beroepsonderwijs.