Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 102

datum: 25 april 2007

College Amersfoort presenteert financiële richting in kaderbrief

Prioriteit bij jong, vernieuwd, groen en cultureel Amersfoort

Amersfoort moet haar prioriteiten leggen bij de jonge bevolking, de vernieuwing van de wijken, het groen in en om de stad en de ontwikkeling van cultuur. Dat legt het college voor aan de gemeenteraad in de financiële kaderbrief, die de richting bepaalt van de begroting 2008 - 2011. Met deze kaderbrief geeft het college strategische discussiepunten aan waar de gemeenteraad over moet beslissen. De begroting wordt in november door de gemeenteraad vastgesteld.

Het college geeft in de kaderbrief een wensenlijst vanuit onder meer het collegeprogramma aan. Deze lijst geeft tal van posten aan, waarvan de raad wordt gevraagd een richting bij aan te geven.

Er is structureel 2 miljoen euro in te zetten, zo is de verwachting. Het college verwacht de komende tijd 20 miljoen euro als vrij te besteden eenmalig geld in te kunnen zetten. Een klein deel daarvan bevat het 'restant' van het rekeningsaldo van 2006, een ander deel zit 'm in bijvoorbeeld dividenduitkeringen.

Het college wil op het collegeprogramma en op de pijlers jeugd en jongeren, vernieuwde wijken, groen en cultuur inzetten. De lasten van de OZB zullen stijgen, namelijk niet meer dan een half procent onder het inflatieniveau. Komende zomer komt het college met een ruimtelijke investeringsstrategie, over de ontwikkeling van bereikbaarheid en bouwlocaties.

De raad is nu aan zet om te bepalen of de door het college gestelde prioriteiten als uitgangspunt kunnen dienen om de begroting voor de komende jaren uit te gaan werken.

De begrotingskalender van dit jaar, voor de begroting 2008 - 2011, ziet er als volgt uit 8 mei: Presentatie kaderbrief aan de gemeenteraad in De Ronde
9 mei: Hoorzitting door gemeenteraad voor burgers en instellingen over kaderbrief 15 mei: Bespreking kaderbrief door gemeenteraad in De Ronde 29 mei: Vaststelling kaderbrief door gemeenteraad in Het Besluit oktober: presentatie conceptbegroting door college van b en w november: vaststelling begroting door gemeenteraad

Informatie: Anja Vonk, communicatieadviseur Concernstaf, telefoon 033 469 49 99, e-mail a.vonk@amersfoort.nl.

---- --