Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Introductie AED-systeem in Bloemhof

© deelgemeente Feijenoord Van nummer 45 tot nummer 89 was de Boudewijnstraat in Bloemhof afgezet, en daarin paste ook een heuse boksring.

Open dag
Stichting Evenementen EHBO Rotterdam Zuid en Stichting Sportieve Handys hielden ter plekke op woensdag 18 april een open dag om ruchtbaarheid te geven aan het AED-systeem.

Levensreddend
AED staat voor Automatische Externe Defibrillator, een apparaat dat mensen met levensbedreigende hartaanvallen het leven kan redden. Bekend is, dat het aantal plotselinge hartdoden in Nederland (doodsoorzaak nummer 1) ruim 18.000 is. Indien een persoon, na 6 minuten kan worden geholpen door een AED-hulpverlener, dan is de kans op overleven 40%. Als omstanders in die tussentijd reanimeren, stijgt de overlevingskans naar 50 tot 60%.

Nationale Sportweek
Omdat de presentatie in Bloemhof tijdens de Nationale Sportweek plaatsvond, werden sportverenigingen, wedstrijdcoördinatoren en mensen uit de buurt opgeroepen deel te nemen aan AED-cursussen. Ze kunnen dan de AED bedienen bij een hartstilstand. Reanimatie, hartmassage in combinatie met mond op mond beademing en het gebruik van het AED systeem kan levensreddend zijn.

Lotussen
Op 18 april werd dit samen met lotussen gedemonstreerd. Lotussen zijn mensen die, na het behalen van hun EHBO diploma, een speciale opleiding hebben gevolgd om slachtoffers of acuut zieken zo goed mogelijk na te bootsen.

Bokslessen
Als klap op de vuurpijl maakte de bokser Don Diego Poeder tegen het einde van de demonstratie zijn opwachting. Hij gaf demonstraties en bokslessen aan personen die sporten bij Sportieve Handys. Stichting Sportieve Handys is een sportschool voor visueel gehandicapten en mensen met een niet aangeboren hersenletsel.

Demonstratie
Portefeuillehouder Robbert Baruch van de deelgemeente Feijenoord opende deze leerzame en feestelijke gebeurtenis in de Boudewijnstraat. Hij nam ook deel aan de demonstratie met een lotus en het AED-systeem (foto).